matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 14.2.2010
Zadania
Odp.
3
Magda:
Hej, potrzebuje pomocy z ekstremami i monotonicznoscia nastepujacej funkcji
11
pomoc z calkami:
Mam problem z nastepujacymi calkami, nie wychodza mi odpowiedzi takie jak powinny prosze o wskazowki/rozwiazania
1
Hejo:
W czworokącie ABCD zachodzi taka nierówność: |AC|+|CD|>|AB|+|BD|. Udowodnić, że |AC|>|AB|.
7
bla bla:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym o podstawie ABC i wierzchołku S krawędź boczna jest 2 razy dłuższa od krawędzi podstawy. Wyznacz kosinus kąta α, który tworzą ściany boczne tego
2
Gosia:
Ja mam takie pytanie, prościutkie.
2
ANNA:
Przekątna kwadratu o polu P jest równa 10. a) P=100
√
2
1
....:
Udowodnij: jeżeli suma NWW i NWD dwóch liczb całkowitych dodatnich równa się sumie tych liczb, to jedna z nich jest wielokrotnością drugiej.
1
satya:
jak rozwiązać takie zadanie− promień okręgu wpisanego w trójątrównoramienny ma długośćr, a kąt przy podstawie tego trójkąt ma miarę α. Oblicz obwód trójkąta.
2
karolina:
Witam
! Promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny jest rowny r=6,Bok tego trójkąta ma długość
12
saas:
Okrąg przechodzi przez punkty A(0,3) i B(4,5) a środek należy do prostej o równaniu y=x−2. Wyznacz równanie okręgu.
0
nata:
podaj zbiór wartości funkcji a) y= cosx + |cosx|, x należy <−2π, 2π>
4
beatha:
udowodnij tożsamość a) sin α+sin(120 stopni + α ) + sin (240 stopni + α ) = 0
1
kasia :
W trójkącie prostokątnym przyprostokątne mają długość 12 cm i 5 cm. Przez wierzchołek kąta prostego poprowadzono prostą, która podzieliła ten trójkąt na dwa trójkąty o różnych obwodach.
13
rexmix:
∫
cos2x
e
2
x
dx pomocy!
3
gogi:
iloraz25:a jest liczbą ujemną.czy liczba−3a jest dodatnia,czy ujemna.
3
em:
√
8−x
<
20−x
7
ja naprawdę nie wiem jak to rozwiązać, albo rozwiązuję źle, bo wychodzi mi wynik niezgodny z
1
Maciek:
Udowodnij: jeżeli suma NWW i NWD dwóch liczb całkowitych dodatnich równa się sumie tych liczb, to
1
mag:
Obliczyć jakie jest stężenie molowe kwasu węglowego(III) o gęstości 1,1g/cm
3
zawierającego 20% dwutlenku węgla
5
em:
pomóżcie, proszę...
√
8−x
<
20−x
7
3
Need Help:
W czworokącie ABCD zachodzi taka nierówność: |AB|+|BD|<|AC|+|CD|. Udowodnić, że |AB|<|BC|.
2
prof. Mariusz:
Co jest jednsotka odrzutu
wzór to P=m*v czyli jak nazwac kg*m/s bo niuton ani dżul to chyba nie jest
0
natalia:
a) Ile jest liczb naturalnych dwucyfrowych podzielnych przez 15 lub 20? b) Ile jest liczb naturalnych trzycyfrowych , w których cyfra dziesiatek jest o 2 większa od
1
natalia:
Błagam, pomoze ktos? ile jest liczb naturalnych czterocyfrowych takich, ze w ich zapisie dziesiętnym wystepuje jedna cyfra nieparzysta i trzy cyfry parzyste?
2
Monia:
Ile trzeba zmieszać octu o stężeniu 3% i ile octu o stężeniu 5%, aby otrzymać 2 litry octu o stężeniu 3,5%
1
leniwiec:
1
a6=5 r= (−
)
2
ciągi... no i jak chcę wyznaczyć ten pierwszy wyraz to mogę zrobić coś takiego?:
1
codik:
oblicz granice funkcji
sin4x
3x
8
krzysiek:
wykaż ze liczba
√
16 + 8
√
3
−
√
16−8
√
3
jest wymierna
1
krzysiek:
pole prostokata jest rozne 12. jeden bok ma dlugosc x a drugi jest o 8 dluzszy. te sytuacje opsiuje rownanie : x
2
+ 8X − 12 = 0 dlaczego?
0
Ania:
Bardzo proszę o pomoc
Czy podane wyrażenia są zdaniami logicznymi? Odp. uzasadnij. a) Wczoraj była ładna pogoda.
1
12312:
pole powierzchni clkowitej ostroslupa prawidlowego czworokatnego jest rowne 96cm
2
a krawedz podstawy 6cm. oblicz objetosc ostroslupa.
1
Malgosia:
dane sa liczby x=0,(45)oraz y=0,1(36).znajdź rozwiniecie dziesiętne liczby x−y.
2
Agata:
sinα−cosα=
1
4
Oblicz: sinα*cosα
1
Dominika:
Pod jakim kątem względem prądu rzeki sternik kieruje łódź, jeśli płynie ona po prostej tworzącej z kierunkiem prądu rzeki kąt 30 stopni? Prędkość prądu rzeki wynosi 1m/s, a prędkość
32
diunaj:
Jak rozwiązać takie nierówności kwadratowe? Proszę o wytłumaczenie krok po kroku. z góry dziękuję za pomoc.
1
Agata:
:::rysunek::: Oblicz wysokość h
0
natalia:
Błagam, pomoze ktos? ile jest liczb naturalnych czterocyfrowych takich, ze w ich zapisie dziesiętnym wystepuje jedna cyfra nieparzysta i trzy cyfry parzyste?
0
july:
Dwóch zawodników wybiegło na tą samą trasę jednocześnie. Pierwszy miał długość kroku o 0,4 krótszą, ale w tym samym czasie robił 0,4 więcej kroków. Który z nich pierwszy dobiegnie do
5
Passtor:
moze mi ktos obliczyc monotonicznośc i ekstrema takiego przykładu mecze sie z nim i nie wychodzi
0
Angela:
Jest tu ktoś dobry z FIZYKI potrzebuje pomocy. Prosze o nr gg to się skontaktuje
4
bla bla:
Obliczyć stosunek długości promienia okręgu wpisanego (r) w ośmiokąt foremny do długości promienia okręgu opisanego (R) na tym ośmiokącie.
0
natalia:
15
matthew:
Cześć Mam takie zadanie:
0
natalia:
pomoze ktos? ile jest liczb naturalnych czterocyfrowych takich, ze w ich zapisie dziesiętnym wystepuje jedna cyfra nieparzysta i trzy cyfry parzyste?
0
Pati:
Bardzo prosze o pomoc Dany jest stożek w którym pole przekroju osiowego jest πp{3] razy mniejsze od pola powierzchni
12
robert:
Witam. Jak wyznaczyć argument liczby zespolonej ? Mam np. postać liczby zespolonej przekształcić na trygonometryczną:
4
Ania:
mam prośbę chociaż po jednym zad. na wzór (będę wdzięczna
) dzięki z góry 1.oblicz wysokość trójkąta równobocznego o boku:
2
dominika:
objętość prostopadłościanu o wymiarach A x A x H wynosi 144, a pole powierzchni 168. Jakie są wymiary prostopadłościanu?
3
bla bla:
Rozstrzygnij czy jest możliwe aby dla pewnych zdarzeń losowych A,B⊂Ω zachodziły jednocześnie warunki P(A∩B)=
2
3
i P(B')=
1
2
0
Patryk:
co to za wzór L=V/R
1
Patryk:
kto mi napisze co to za wzór W=F*r*cosa
2
sanki:
kto to zrobi Jestesmy w pomieszczeniu gdzie sa dwie pary drzwi a w tym pomieszczeniu ty i dwa roboty z
1
MAtFiz:
f(x)=|x|−|x+1|
2
dominika:
w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym długość wysokości H=5. Miara kąta jaki tworzy krawędź boczna tego ostrosłupa z płaszczyzną podstawy ,jest równa 45
0
. Ile wynosi pole podstawy
1
kdafb:
Bardzo proszę o pomoc. Trójkąt o bokach 7 cm , 24cm, 25cm przekształcono jednokladnie w skali k= −2/3.
0
milena:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokości przeciwległych ścian bocznych, poprowadzone z wierzchołka ostrosłupa, są do siebie prostopadłe.
0
milena:
Ostrosłup czworokątny, którego podstawą jest kwadrat o boku 4, ma dwie przyległe ściany boczne prostopadłe do płaszczyzny podstawy. Pozostałe dwie ściany boczne są nachylone do płaszczyzny
1
Adi:
W prostokacie ABCD punkt M jest srodkiem boku AD, a N − srodkiem boku BC. Na przedłuzeniu odcinka CD poza punktem D wybrano punkt P. Niech S bedzie punktem przeciecia
1
Passtor:
czy mógł by mi ktos wytłumaczyc grtanice lewo i prawo stronne w de L'Hospital na przykładzie
0
seites:
Witam , mam problem z nastepujacymi zadaniami : Zad 1 : Dane sa wektory :
0
Kasiula:
ŚLICZNIE PROSZĘ O POMOC
Oceń wartość logiczną podanych zdań:
0
Pati:
Dany jest stożek w którym pole przekroju osiowego jest πp{3] razy mniejsze od pola powierzchni całkowitej. Wyznacz miarę kąta zawartego między tworzącą stożka a jego wysokością .
2
Passtor:
jaka wyjdzie pochodna 1 i 2 w przykładzie (2−lnx)lnx
5
Lola:
Narysuj wykres funkcji 2x − |x+2| gdy x ∊<−3;1>
0
july:
Dwóch zawodników wybiegło na tą samą trasę jednocześnie. Pierwszy miał długość kroku o 0,4 krótszą, ale w tym samym czasie robił 0,4 więcej kroków. Który z nich pierwszy dobiegnie do
0
Ania :
Bardzo proszę o pomoc. Czy podane wyrażenia są zdaniami logicznymi? Odp. uzasadnij.
0
kdafb:
Bardzo proszę o pomoc. Kwadrat o boku 10 cm przekształcono jednokladnie w skali −1/2. Jakie jest pole otrzymanego
1
małpa:
Znajdź wzór funkcji liniowej, która przechodzi przez punkty A(1,1) B(4,3)
0
małpa:
0
FliXt:
Z zbioru {1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy kolejno bez zwracania try cyfry i zapisujemy je obok siebie w kolejności losowania. Oblicz prawdopodobieństwo:
3
kdafb:
Bardzo proszę o pomoc. Kwadrat o boku 10 cm przekształcono jednokladnie w skali −1/2. Jakie jest pole otrzymanego
0
małpa:
1
Patryk:
kto mi napisze co to za wzór Q1=m*g
0
jones:
POMOCY, jak obliczyc całkę z 1/x aby w rozwiązaniu nie otrzymać logarytmu ?
1
Mateusz:
Proszę pomóżcie nie mam pojęcia jak to obliczyć. zad.3
2
Natalia:
kolejne wyrazy ciągu geometrycznego a,b,c są tez 1,2 i 4 wyrazem ciągu arytmetycznego. oblicz te wyrazy wiedząc ze 2a+b+c=12
2
ja:
Obliczyć granice:
2
makro:
jeżeli objętość sześcianu jest równa 6 pierwiastki z 6 to przekątna tego sześcianu jest równa a)3 pierwiastki z 2
0
krzysiek111:
1. Dla jakich a rozwiązaniem podanej nierówności są wszystkie liczby dodatnie? 2a(ax−1)>5
1
krzysiek:
2(sin
2
15+cos
2
15) −3tg30
wartosc wyrazenia
jest rowna?
2sin45
6
Sergio !!POMOCY!!:
5
Edek:
Problem
Proszę o pomoc lub wskazanie błędu:
2
krzysiek:
ile wyrazow piecioliterowych ,mona uzyskac przestawiajac litery wyrazu KOKOS?
1
natalia:
wyrazami ciągu arytmetycznego (a
n
) są kolejno liczby naturalne, które przy dzieleniu przez 5 dają resztę 2. Ponadto a
3
=12. Oblicz a
1
5
. Prosilabym kogoś bardzo o wytlumaczenie.
1
milenka:
Cena lodówki w którą wliczono 7% VAT wynosi 1979,5 zł. Jaka będzie cena tej lodówki po zmianie VAT na 22%
1
12312:
w ostroslupie prawidlowym czworokatnym dlugosci wszystkich krawedzi sa rowne 8cm. oblicz objetosc i pole powierzchni calkowitej tego ostroslupa.
0
12312:
w ostroslupie prawidlowym czworokatnym dlugosci wszystkich krawedzi sa rowne 8cm. oblicz objetosc i pole powierzchni calkowitej tego ostroslupa.
1
satya:
mam pytanie o takie zadanie z planimetrii: Suma obwodów prostokąta o stosunku boków 3:1 i prostokąta o stosunku boków 1:2 jest równa 24.