matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny jest rowny r=6,
karolina:
Witam
! Promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny jest rowny r=6,Bok tego trójkąta ma długość A)24, B)12
√
3
, C)12, D)24
√
3
14 lut 21:36
Godzio:
1
1
a
√
3
a
√
3
r =
h =
*
=
3
3
2
6
a
√
3
6 =
6
a
√
3
= 36 a = 12
√
3
Odp: B
14 lut 21:39
karolina:
Godzio duży buziak i wielkie dzięki
14 lut 21:49
edit:
12 paź 20:43
Bogdan:
1
albo od razu: r =
a
√
3
/*2
√
3
⇒ a = 2r
√
3
6
12 paź 20:45