wykaż ze liczba p{ 16 8p{3}} - p{16-8P{3}} jest wymierna
krzysiek: wykaż ze liczba √ 16 + 8√3 −√16−8√3 jest wymierna
14 lut 17:53
matthew: x =
√16+8√3 −
√16 −8√3 / ( )
2
x
2 = |16+8
√3| − 2(
√16+8√3 *
√16 −8√3) + |16 −8
√3|
x
2 = 16 + 8
√3 + 16 − 8
√3 − 2
√(16+8√3)(16 −8√3)
x
2 = 32 − 2
√256 − 192
x
2 = 32 − 2 * 8
x
2 = 16
x =
√16
x = 4
Liczba nie jest wymierna...
Ale to musi sprawdzić jeszcze ktoś lepszy ode mnie
14 lut 18:19
Eta:
16 +8
√3= (2+2
√3)
2 = 4 +8
√3= 4*3 = 16 + 8
√3
podobnie: 16 −8
√3= ( 2−2
√3)
2
więc
√a2= |a|
to:
√(2+2√3)2= |2+2
√3| i
√(2−2√3)2= |2−2
√3I
pod pierwszym modułem wartość jest dodatnia , pod drugim ujemna
więc opuszczając moduły otrzymujemy:
2+2
√3 +2−2
√3= 4 −−− jest liczbą wymierną
Do
matthew ..... od kiedy to 4 −−− nie jest l. wymierną


?
ech.... "zawał" mi przez Ciebie grozi
14 lut 23:49
Godzio:
żem się uśmiał
14 lut 23:50
14 lut 23:57
matthew: .... wiecie co.... ja juz ide spać

dobranoc
15 lut 00:42
Eta:
Dobranoc "liczbo wymierna"
15 lut 00:49
Godzio: miłych snów
15 lut 00:59
krzysiek: dobre jest pierwsze rozwiazanie
15 lut 08:42