Bardzo prosze o pomoc.
kdafb: Bardzo proszę o pomoc.
Trójkąt o bokach 7 cm , 24cm, 25cm przekształcono jednokladnie w skali k= −2/3.
Oblicz obwód i pole otrzymanego trójkąta.
Z góry dziękuje.
14 lut 14:02
tom: wzory są na stronach
503 i
902
| | 1 | |
przed przekształceniem obwód Δ wynosi 7+24+25=56 cm (zaś p= |
| *56=28) |
| | 2 | |
pole S=
√p(p−a)(p−b)(p−c)=
√28*21*4*3=84cm
2
| | 2 | | 112 | | 2 | | 112 | |
Po przekształceniu Obw=|− |
| |*56= |
| cm, a pole S=(− |
| )2*84= |
| cm2 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
14 lut 16:05