Całki POMOCY!
rexmix: ∫ cos2x e2x dx pomocy!
14 lut 20:39
rexmix: na gorze jest cos2x w mianowniku e2x
14 lut 20:40
Mickej:
jeżeli jes e2x
to podstaw pod 2x=t a następnie przez częsci można polecieć
14 lut 20:47
rexmix: chodzi mi o dokladne rozwiazanie bo kompletnie nie umiem tego robic
14 lut 20:57
Mickej: to kup sobie książke
14 lut 21:12
rexmix: chyba po to jest to forum? nie chcesz pomagac to nie pomagaj.
14 lut 21:40
Mickej: gdzie chodzisz na uczelnie
14 lut 21:40
rexmix: co to chat?. nie pisz tu
14 lut 21:57
Mickej: to ci nie pomogę ale
14 lut 22:06
Mickej: mentalność chłopa pańszczyźnianego.
2x=t
| | cost | 1 | | 1 | |
∫ |
|
| dt = |
| |u=cost du=−sint dv=etdt v=et|=podstawienie do wzoru |
| | et | 2 | | 2 | |
uv−∫du*v
podstaw i pokombinuj
15 lut 15:14
Basia: Oj Mickey to nie tak. Jeśli przez części to masz cost*e
−t.
f(t) = cost f'(t) = −sint
g'(t) = e
−t g(x) = −e
−t
∫e
−tcost dt = −e
−tcost −∫e
−tsint dt
drugą całkę jeszcze raz przez części
f(t)=sint f'(t) = cost
g'(t)=e
−t g(t) = −e
−t
∫e
−tcost dt = −e
−tcost −[ −e
−tsint +∫e
−tcost dt ]
∫e
−tcost dt = −e
−tcost +e
−tsint −∫e
−tcost dt ]
2∫e
−tcost dt = −e
−tcost +e
−tsint = e
−t(sint−cost)
| | sint−cost | |
∫e−tcost dt = 12e−t(sint−cost) = |
| +C = |
| | 2et | |
15 lut 15:48
walet:
"na gorze jest cos2x w mianowniku e2x"
co najwyżej można powiedzieć:
"na górze róże
na dole fiołki"
W
liczniku jest cos2x, a nie na górze,

panie studencie
15 lut 15:48
Mickej: hmm walet chodzi po forum i wyśmiewa wszystkich heh
15 lut 15:49
Mickej: wiem już sie nie poprawiałem myślałem że sam zauważy
15 lut 15:51