stosunek promieni
bla bla: Obliczyć stosunek długości promienia okręgu wpisanego (r) w ośmiokąt foremny do długości
promienia okręgu opisanego (R) na tym ośmiokącie.
wiem, że
a(1+√2)
r=
2
2+√2
R=a√
2
próbowałam to jakoś przekształcić ale wychodziły mi kompletne bzdury....
14 lut 16:33
Eta:
ok
a
Pomogę w przekształceniu; R=
*√2+√2
√2
r
a(1+√2)
√2
√2+2
=
*
=
=
R
2
a√2+√2
2(√2+√2)
(2+√2)(√2+√2)
1
=
=
(√2+√2)
2(2+√2)
2
14 lut 20:06
Eta:
Znów ten chochlik
poprawiam:
r
1
=
√2+√2
R
2
14 lut 20:08
bla bla: oj dziękuję robiłam bardzo głupi błąd i nie mogłam go znaleźć