całeczkii
Edek: Problem

Proszę o pomoc lub wskazanie błędu:
| | dx | | A | | B | | C | |
∫ |
| =∫( |
| + |
| + |
| )dx= |
| | x(x−1)2 | | x | | x−1 | | x−1 | |
,a więc
| A | | B | | C | | A(x−1)2+Bx(x−1)+Cx(x−1) | |
| + |
| + |
| = |
| = |
| x | | x−1 | | x−1 | | x(x−1)2 | |
| | A(x2−2x+1)+B(x2−x)+C(x2−x) | |
= |
| = |
| | x(x−1)2 | |
| | x2(A+B+C)+x(−2A−B−C)+A | |
= |
| = |
| | x(x−1)2 | |
i teraz porównuję mianowniki:
A+B+C=0
−2A−B−C=0
A=1
no i tutaj jest właśnie problem bo wychodzi mi
B+C=0
B+C=−2
co daje nam oczywiście sprzeczność. Proszę o pomoc
14 lut 10:26
Mickej: błąd na samym początku
ma być
14 lut 10:44
Edek: ..acha więc w tym tkwi szczegół

wielkie dzięki
14 lut 10:51
Edek: jeszcze mam jedno pytanie. Jak obliczyć taką całkę ?
14 lut 14:25
Mickej:
| dx | | A | | Bx+C | |
| = |
| + |
| |
| x(x2+4) | | x | | x2+4 | |
14 lut 14:33
Edek: Mickej mam tylko pytanie to jest jakaś zasada, że jak mam np.
| dx | | A | | B | | C | | D | | E | | F | |
| = |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| |
| x6 | | x | | x2 | | x3 | | x6 | | x5 | | x6 | |
a jak np.
| x | | A | | Bx+C | | Dx2+Ex+F | |
| = |
| + |
| + |
| |
| x(x2+1)(x3+8) | | x | | x2+1 | | x3+8 | |
to tak robimy zawsze, czy to jakoś zależy od czegoś?
14 lut 14:49