ostrosłup
bla bla: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym o podstawie ABC i wierzchołku S krawędź boczna jest 2 razy
dłuższa od krawędzi podstawy. Wyznacz kosinus kąta α, który tworzą ściany boczne tego
ostrosłupa. Wykaż, że miara kąta α jest większa niż 60o
14 lut 22:15
Eta:
Pomogę

... rysuję ......
14 lut 22:46
Eta:

podpowiem:
1/ cosα = −−−−− z tw. cosinusów w ΔADB
I ADI= IBDI ... bo trójkąty ścian są przystające
2/ IADI wyznacz z ΔCAS , bo pole ΔCAS=
12*2a*IDAI
oraz PΔCAS=
12*a*IESI
3/ wyznacz dł. IESI z tw. Pitagorasa
4/ porównaje te pola ΔCAS i wyznacz IADI
i podaj wartość cosα
w uzasadnieniu,że α>60
o wiesz ,żze cos60
o=
12
więc cosα powinien Ci wyjść z obliczeń
podpowiem cosα=
715 >
12
Powodzenia

a ja idę na dobrą herbatkę
14 lut 23:04
Eta:
i znowu ten chochlik

oczywista − oczywistość ,że cosα=
715 <12
cos jest funkcją malejącą w przedziale (0,90
o)
więc α>60
o

...... bo herbatka stygnie
14 lut 23:10
bla bla:
jejku w życiu bym sama na to nie wpadła...
Eta jesteś Aniołem

dziękuje bardzo za cierpliwość

no i oczywiście smacznej herbatki
14 lut 23:49
Eta:
dzięki za bukiet

Powodzenia w nastepnych zad. .... jak coś .... pisz ,
pomogę tak pracowitej osóbce
14 lut 23:53
Eta:
Hehe... jeżeli chodzi o "Anioła"... to chyba nie masz na myśli tego z
"Alternatyw 4"
14 lut 23:56
bla bla: Z pewnością jeszcze napisze

już mam w zanadrzu trzy zadanka ale to już nie dzisiaj

Czas do
łóżeczka bo jutro znowu zaczyna się szkoła

wiec Słodkich Snów

nie oglądałam tego filmu, ale zakładając, że nie należał do tych dobrych wiec od razu mówie
stanowcze NIE
15 lut 00:14