matematykaszkolna.pl
ostrosłup bla bla: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym o podstawie ABC i wierzchołku S krawędź boczna jest 2 razy dłuższa od krawędzi podstawy. Wyznacz kosinus kąta α, który tworzą ściany boczne tego ostrosłupa. Wykaż, że miara kąta α jest większa niż 60o
14 lut 22:15
Eta: Pomogę emotka ... rysuję ......
14 lut 22:46
Eta: rysunek podpowiem: 1/ cosα = −−−−− z tw. cosinusów w ΔADB I ADI= IBDI ... bo trójkąty ścian są przystające 2/ IADI wyznacz z ΔCAS , bo pole ΔCAS= 12*2a*IDAI oraz PΔCAS= 12*a*IESI 3/ wyznacz dł. IESI z tw. Pitagorasa 4/ porównaje te pola ΔCAS i wyznacz IADI i podaj wartość cosα w uzasadnieniu,że α>60o wiesz ,żze cos60o= 12 więc cosα powinien Ci wyjść z obliczeń podpowiem cosα= 715 >12 Powodzenia emotka a ja idę na dobrą herbatkę
14 lut 23:04
Eta: i znowu ten chochlikemotka oczywista − oczywistość ,że cosα= 715 <12 cos jest funkcją malejącą w przedziale (0,90o) więc α>60o ...... bo herbatka stygnieemotka
14 lut 23:10
bla bla: jejku w życiu bym sama na to nie wpadła... Eta jesteś Aniołem emotka dziękuje bardzo za cierpliwość emotka no i oczywiście smacznej herbatki emotka
14 lut 23:49
Eta: dzięki za bukiet emotka Powodzenia w nastepnych zad. .... jak coś .... pisz , pomogę tak pracowitej osóbce
14 lut 23:53
Eta: Hehe... jeżeli chodzi o "Anioła"... to chyba nie masz na myśli tego z "Alternatyw 4"
14 lut 23:56
bla bla: Z pewnością jeszcze napiszeemotka już mam w zanadrzu trzy zadanka ale to już nie dzisiajemotka Czas do łóżeczka bo jutro znowu zaczyna się szkołaemotka wiec Słodkich Snów emotka nie oglądałam tego filmu, ale zakładając, że nie należał do tych dobrych wiec od razu mówie stanowcze NIE
15 lut 00:14