.
12312: w ostroslupie prawidlowym czworokatnym dlugosci wszystkich krawedzi sa rowne 8cm. oblicz
objetosc i pole powierzchni calkowitej tego ostroslupa.
tim:

V = 1/3 Pp * H
Pp = 8 * 8
H = ...
H
2 + (pół przekątnej podstawy)
2 = 8
2
H
2 + (a
√2 / 2)
2 = 64
H
2 + 32 = 64
H
2 = 32
H =
√32
Objętość można policzyć.
Pole powierzchni całkowitej:
Pole podstawy = 8 * 8
Pole jednej ściany bocznej = (8 * h) / 2
h
2 + 4
2 = 8
2
h
2 + 16 = 64
h
2 = 48
h =
√48
Pole czterech ścian bocznych: 4 * (8 * h) / 2 = 2 * (8 * h)
Pole całkowite = Pole podstawy + Pole czterech ścian bocznych