okrąg
saas: Okrąg przechodzi przez punkty A(0,3) i B(4,5) a środek należy do prostej o równaniu y=x−2.
Wyznacz równanie okręgu.
14 lut 21:24
Godzio:
x2 + (3−y)2 = r2
(4−x)2 + (5−y)2 = r2
y = x−2
mamy układ równań i go rozwiązujemy
x2 + 9 − 6y + y2 = 16 − 8x + x2 + 25 −10y + y2
y = x − 2
0 = 32 − 8x − 4y
y = x − 2
−32 = −8x − 4x + 8
−24 = − 12x
x = 2
y =0
x2 + (3−y)2 = r2
4 + 9 = r2
r2 = 13
(x−2)2 + y2 = 13
14 lut 21:38
Eta:
Godzio 
sprawdź dla punktu B( 4,5) ........... i poszukaj błędu
14 lut 21:41
saas: źle coś jest?
14 lut 21:48
Eta:
tak

pomyłka jest:
−32= −8x −4x +8
−40 = −12x
14 lut 21:54
Godzio: ano rzeczywiście walnąłem się

już poprawiam
14 lut 21:59
Godzio:
−32 = −8x − 4x + 8
−40 = −12x
x
2 + (3−y)
2 = r
2
| | 10 | | 4 | | 125 | |
(x− |
| ) + (y− |
| ) = |
| |
| | 3 | | 3 | | 9 | |
14 lut 22:02
Eta:
No tak , teraz ok
14 lut 22:09
Godzio: wcześniej ładniejsze liczby wychodziły
14 lut 22:10
Eta:
hehe....... ale ważny poprawny wynik
14 lut 23:15
Godzio: no niestety, nie wszystko musi być takie proste
14 lut 23:29
Eta:

dla
Godzia
14 lut 23:34
Godzio: i nawzajem
14 lut 23:35