matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Mógłby ktoś nakierować?
leniwiec:
1
a6=5 r= (−
)
2
ciągi... no i jak chcę wyznaczyć ten pierwszy wyraz to mogę zrobić coś takiego?:
[2*a1+(n−1)r]*n
Sn=
2
1
[2*a1+(6−1)(−
)]*6
2
Sn=
2
1
Sn= [2*a1+(5)(−
)]*3
2
5
Sn= [2*a1+(−
)]*3
2
no i coś tu mi nie gra...bo ja chcę tylko wyznaczyć pierwszy wyraz i się jakoś tak zamotałam...ehh oświeci mnie kto?
a6=5 a5=4,5 a4=4 a3=3,5 a2=3
1
a1=2,5 pomyśałam,że można się cofnąć o te −
2
15
ale i tak w podręczniku w odp. jest
2
14 lut 18:23
leniwiec:
? ? ?
14 lut 20:09