ekstrema
Magda: Hej, potrzebuje pomocy z ekstremami i monotonicznoscia nastepujacej funkcji
f(x)=3√x2e−x
14 lut 23:12
Basia:
f(x) = x
2/3*e
−x
f'(x) =
23x
−1/3*e
−x + x
2/3*e
−x*(−1) =
e
−x*(
23x
−1/3−x
2/3)=
e
−x*(U{2}{3x
1/3−x
2/3)=
dalej już musisz sobie sama poradzić
15 lut 02:28
Bartek: Czesc, widze podobny temat ja mam tylko takie pytanie, czy moglby mi ktos powiedziec jak sie
liczy monotonicznosc, ekstrema lokalne i wkleslosc/wypuklosc funkcji

Jak dobrze pameitam to
wkleslosc/wypuklosc liczy sie przez liczenie pochodnej i pochodnej czyli dwa razy to robimy z
funkcja tylko co dalej ? Dzieki z gory za pomoc w malych wyjasnieniach
15 lut 04:26
Basia:
1. ekstrema
warunek konieczny: f'(x0)=0
warunek konieczny i wystarczający: f'(x) zmienia znak w punkcie x0
z + na − to maksimum
z − na + to minimum
2. wypukłość i wklęsłość
f"(x)>0 ⇒ f wypukła
f"(x)<0 ⇒ f wklęsła
jeżeli w punkcie x0 druga pochodna zmienia znak masz tam punkt przegięcia
15 lut 16:15