równanie potęgowe
em: √8−x < 20−x7
ja naprawdę nie wiem jak to rozwiązać, albo rozwiązuję źle, bo wychodzi mi wynik niezgodny z
odpowiedzią, a brzmi ona x∊(−∞,−8) i (−1,8]
14 lut 19:58
Eta:
Pomogę

założenie: 8−x ≥0 => x≤ 8
mnożąc przez 7 obydwie strony nierówności :
7*
√8−x< 20 −x |
2
49(8−x)< 400 −40x +x
2
po uporządkowaniu:
x
2 +9x +8 >0 Δ= 49
√Δ= 7 x
1= −1 v x
2= −8
to: x€ ( −∞, −8) U ( −1,∞)
wybierając cz. wspólną z założeniem x ≤8
otrzymasz:
odp :
x€ ( −∞, −8) U ( −1, 8 >
14 lut 20:22
em: dziękuję Eto, naturalnie liczyłam dobrze, tylko zrobiłam głupi błąd w obliczeniach
14 lut 20:29
Eta:
14 lut 20:37