trygonometria
beatha: udowodnij tożsamość
a) sin α+sin(120 stopni + α ) + sin (240 stopni + α ) = 0
b) sin 47 stopni + sin 61 stopni − sin 11 stopni − sin 25 stopni = cos 7 stopni
14 lut 20:53
Godzio:
a)
| | √3 | |
sin120 = sin(180 − 60) = sin60 = |
| |
| | 2 | |
| | √3 | |
sin240 = sin(270 − 30) = −cos30 = − |
| |
| | 2 | |
x = α
sinx + sin(120+x) + sin(240+x) =
sinx + sin120*cosx + cos120*sinx + sin240*cosx + cos240*sinx =
| | √3 | | 1 | | √3 | | 1 | |
sinx + |
| cosx − |
| sinx − |
| *cosx − |
| sinx = 0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
L = P
14 lut 23:58
Eta:
Można też tak

α−−− kąt ostry
sin(120
o+α)= sin(90
o+30
o+α)= cos (α+30
o)
sin(240+α)= sin( 270
o− 30
o+α) = −cos( α−30
o)
| | a+b | | a−b | |
cosa−cosb= −2sin |
| *sin |
|
|
| | 2 | | 2 | |
więc cos( α+30
o) − cos(α−30
o)= −2sinα*sin30
o= −sinα
to sinα −sinα=0 L=P
15 lut 00:04
Godzio: nie wiem jak za to 2 się zabrać
15 lut 00:12
Godzio: Dobra, na dziś koniec dobranoc
Eta
15 lut 00:25