matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 12.5.2016
Zadania
Odp.
3
matematyk:
:::rysunek::: Zadanie: W trójkącie równoramiennym ABC o podstawie AB środkowe poprowadzone z
3
Sonic:
Hej, potrzebowałbym wskazówki jak rozwiązać poniższe równanie:
6
keraj:
Jak się zabrać za tą nierówność? (1/2)
x
=>1
3
ziomeczek:
Oblicz x 2x+
√
x−1
−3=0
2
Tomek:
Obliczyć dystrybuantę i wariancję zmiennej losowej ciągłej x opisanej za pomocą funkcji gęstości:
2
Yoda:
W defibrylatorze znajduje się kondensator ładowany do napięcia U=5000V. Podczas akcji ratunkowej przez klatkę piersiową i serce pacjenta przepływa prąd
2
Pejter:
wielomian w(x)= x
6
−x
4
+bx
3
−x+c jest podzielny przez wielomian P(x)= x
2
−x wyznacz b i c rozłóż dany wielomian na czynniki i wyznacz M0
13
Cersei:
pi
Naszkicuj wykres funkcji f(x)=[ tg(
−x) ] −1
2
* [..] − wartość bezwględna
20
Pablo:
Wyznacz równania prostych przechodzących przez punkt A(−2, 1) stycznych do okręgu (x−2)
2
+(y−3)
2
=4
3
Cersei:
Wyznacz wartość parametru m,m∊R, dla których dane równanie z niewiadomą x ma rozwiązanie: cosx=2m−9
0
studentka:
sprawdz czy zachodzi relacja:
3
Bartek:
Pomoże ktoś z fizy? Czas połownicznego rozpadu mamy 4kg 8 /3 litu dla którego czas poł.roz wynosi 0,8s
2
Jula:
W treści jest y=2x+4, a już przy rozwiązaniu y=2x+6. Jeśli a=2 to czy do b też dodaje 2 czy jak?
1
Pati18773:
√
3
/2×2
4
√
3
=?
8
naileo:
√
x
2
+7
>
√
2
x + 3
√
2
3
Cersei:
Rozwiąż równanie: sinx=sin2x
2
lol:
:::rysunek::: oblicz objętość narysowanego graniastosłupa prostego
2
Pati18773:
Ile to jest: (AC)
2
=(3/2 x)
2
+(
√
3
/2 x)
2
gdzie x=2
4
√
3
43
muzykalna109:
lim(
√
2n
2
−n
−
√
2n
2
+3n+4
3
Hlna:
łódka płynie ruchem jednostajnym prostoliniowym z prędkością v. Wieżę widać z łodki z odległości
1
PawelP:
Cześć! Potrzebuję po kilka przykładów na zmienne losowe dyskretne i ciągłe (ograniczone i
3
Frytka1616:
Boki AB i AC trójkąta ABC zawierają się odpowiednio w prostych y= −1/2y i y= x+3. Oblicz współrzędne wierzchołków trójkąta, jeśli dany jest środek S(4,1) odcinka BC proszę o pomoc,
6
Pati18773:
Udowodnij Korzystając z rysunku obok że jeżeli na czworokącie można opisać okrąg to sumy miar przeciwległych kątów tego czworokąta są równe i mają po 180 stopni.
1
wera11:
Oblicz sin x, cosx jeżeli
12
3
sin2x=
x∊(π;
π)
13
2
3
Mariusz:
Aniu jeśli chodzi o takie całki to podam ci dwa z trzech podstawień przydatnych w takich
8
Klejor:
Mam matematyczne pytanie. Jeśli mam jakieś zadanie, np. muszę wyznaczyć dla jakich wartości parametru m, funkcja ma 2 różne miejsca zerowe. Wiem że potrzebne są wzory Viete'a, ale które
5
Arkko:
Mam problem z tym przykładem.
3
rafal:
Prosze sprawdźcie mi czy dobrze zrobiłem to zadanie maturalne tutaj strona do arkusza:
http://plikicke.cie.men.gov.pl/_EGZAMIN_MATURALNY/2016/FORMULA_OD_2015/matematyka/MMA-R1_1P-162.pdf
5
matmatksksksk :
oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych kąta ostrego jeśli tgα=1
1
3
2
mia:
W trapez równoramienny wpisano okrąg o promieniu r. Punkty styczności dzielą ramiona trapezu w stosunku 2:3. Wyznacz długości ramienia trapezu oraz cosinus kąta α między przekątną a
1
mia:
W trójkącie ABC kąt przy wierzchołku A ma miarę 120. Długości boków tego trójkąta tworzą ciąg arytmetyczny. Oblicz |AB/BC| i |AC/BC|.
2
cosiedzieje:
Rozwiąż graficznie równanie: −2
x−1
=−3/2x+1/2
9
kolos:
log
0
,
2
3 *log
3
7 * log
7
625
7
Piotr:
Cześć Jak zdac mature ustna z angielskiego nie wiele umiejac? Jakies porady?
11
keraj:
Jak się za to zabrać f(x)=−36
x
−4*6
x
−5
0
ola:
Cześć. Jak znaleźć miejsce zerowe funkcji na okreslonym przedziale metodą złotego podziału ? Minimum już wiem jak znaleźć.
5
kolos:
Proszę o sprawdzenie: 2log
0
,
2
5
8−log
p
{3}9
15
stokrotka:
mógłby mi ktoś rozpisać jak obliczyć pochodną tej funkcji?
1+cosx
sinx
6
keraj:
Poniższa nierówność jest prawdziwa. Jaki związek zachodzi pomiędzy wykładnikami? (
√
3
−
√
2
)
m
<(1/(
√
3
+
√
2
)
n
2
ewka:
Hej, mam takie zadanie: Państwo Zyskowni wpłacili na rachunek bankowy w banku A kwotę 1000 pln na 2 lata przy