Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych kąta ostrego jeśli ..
matmatksksksk : oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych kąta ostrego jeśli tgα=113
12 maj 15:13
Jack:

z pitagorasa (3x)
2 + (4x)
2 = c
2 ⇔ c=5x
sin α = ...
cos α = ...
ctg α = ...
12 maj 15:15
matmatksksksk : a z jedynki trygonometrycznej ?
12 maj 15:16
Jack: na to samo wyjdzie, ale wg mnie trojkatem szybciej.
z jedynki masz uklad rownan :
{sin
2α + cos
2α = 1
12 maj 15:18
matmatksksksk : tak ale mam to na ukladzie równań zrobić
12 maj 15:22
12 maj 15:54
Krzysiek: | | 9 | | 3 | | 3 | |
cos2α= |
| to cosα= |
| lub cosα=− |
| |
| | 25 | | 5 | | 5 | |
| | 3 | |
W wziaku z tym ze rozpatrujemy katy ostre to cosα= |
| |
| | 5 | |
13 maj 16:35