pochodna
stokrotka: mógłby mi ktoś rozpisać jak obliczyć pochodną tej funkcji?
12 maj 11:17
Jerzy:
| | − sinx*sinx − (1 + cosx)*cosx | |
x) = |
| |
| | sin2x | |
12 maj 11:19
stokrotka: hmm tylko nie za bardzo rozumiem co się stało
12 maj 11:23
Jerzy:
wzór na pochodną ilorazu funkcji
12 maj 11:25
stokrotka: aha czyli ten nawias (1+cosx) zostawiamy w spokoju i liczymy zwyczajnie jak dla ilorazu...
bo właśnie miałam dylemat jak się za to zabrać
12 maj 11:27
Jerzy:
| | 1 + cosx | |
Ostatecznie: f'(x) = = − |
| |
| | sin2x | |
12 maj 11:31
stokrotka: a w momencie gdy mam taki przykład?
12 maj 11:37
Jerzy:
| | 1 | | 1 + cosx | |
f'(x) = |
| *( |
| )' |
| | | | sinx | |
12 maj 11:39
stokrotka: | | 1 | |
czyli ostateczny wynik będzie − |
| ? |
| | 2sinx | |
12 maj 11:41
Jerzy:
Prawie
12 maj 11:43
stokrotka: a gdzie jest błąd?
12 maj 11:45
Jerzy:
Skąd 2 w mianowniku ?
12 maj 11:46
stokrotka: ach przepraszam. pomyliłam się. w tym przykładnie przed ln było razy 1/2 a nie dodać
12 maj 11:47
stokrotka: stąd tam to 2
12 maj 11:47
Jerzy:
W takim razie dobrze
12 maj 11:48
stokrotka: super, dziękuję bardzo
12 maj 11:48