Proste równania trygonometryczne
Cersei: Rozwiąż równanie: sinx=sin2x
Mógłby ktoś wytłumaczyć ? Ogólnie wiem jak robić tego typu zadania, ale nie wiem jak w tym
przypadku obliczyć punkty, w których wykresy się spotykają.
12 maj 18:52
Benny: sin2x=sinx
2sinxcosx−sinx=0
sinx(2cosx−1)=0
12 maj 19:02
Jack: pierwszy sposob :
sin2x = 2sinx cosx
wiec twoje rownanie wyglada nastepujaco
sinx = 2sinxcosx // przenosimy na lewo
sinx − 2sinxcosx = 0 /// teraz wyciagniemy sinusa przed nawias
sinx(1−2cosx) = 0
zatem
sinx = 0 lub 1− 2cosx = 0
drugi sposob :
sinx − sin2x = 0
korzystamy ze wzory na roznice sinusow
| | α+β | | α−β | |
sin α − sin β = 2cos |
| sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
zatem
| | 3x | | −x | |
sinx − sin2x = 2cos |
| sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
sin(−x) = − sin x bo funkcja sinus jest nieparzysta, zatem :
| | 3x | | −x | | 3x | | x | |
2cos |
| sin |
| = − 2 cos |
| sin |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
w takim razie :
a stad
| | 3x | | x | |
cos |
| = 0 lub sin |
| = 0 |
| | 2 | | 2 | |
...
12 maj 19:02
Julka:
sin2x=sinx
2x=x+2kπ lub 2x= π−x+2kπ
x= 2kπ lub 3x= π+2kπ
12 maj 19:29