Pewna całka.
Ania95: Pewna całka.
Dzień dobry, czy ktoś miły może mi pomóc z policzeniem tej całki?
Obliczam p=
16 i q=
2512, robię podstawienie t=x−
16 , ale nie mogę tego dopasować
do żadnego wzoru, więc trzeba policzyć ją jakoś inaczej.
Tylko nie wiem jak..
Mariusz:
Aniu jeśli chodzi o takie całki to podam ci dwa z trzech podstawień przydatnych w takich
całkach
∫R(x,
√ax2+bx+c)dx
1. a>0
√ax2+bx+c=t−
√ax
ax
2+bx+c=t
2−2
√atx+ax
2
bx+c=t
2−2
√atx
2
√atx+bx=t
2−c
x(2
√at+b)=t
2−c
| | 2√at2+bt−√at2+√ac | |
t−√ax= |
| |
| | 2√at+b | |
| | √at2+bt+√ac | |
√ax2+bx+c= |
| |
| | 2√at+b | |
| | 2t(2√at+b)−2√a(t2−c) | |
dx= |
| dt |
| | (2√at+b)2 | |
| | √at2+bt+√ac | |
dx=2 |
| dt |
| | (2√at+b)2 | |
| | t2−c | | √at2+bt+√ac | | √at2+bt+√ac | |
∫R( |
| , |
| )*2 |
| dt |
| | 2√at+b | | 2√at+b | | (2√at+b)2 | |
=∫R
1(t)dt
2. a<0
W tym przypadku możemy założyć że Δ=b
2−4ac>0 w przeciwnym wypadku trójmian kwadratowy
pod pierwiastkiem byłby stale ujemny a nie bawimy się zespolonymi
√ax2+bx+c=(x−α)t
√a(x−α)(x−β)=(x−α)t
a(x−α)(x−β)=(x−α)
2t
2
a(x−β)=(x−α)t
2
ax−aβ=xt
2−αt
2
ax−xt
2=aβ−αt
2
x(a−t
2)=aβ−αt
2
| | aβ−αt2 | | aβ−aα+aα−αt2 | | (β−α) | |
x= |
| = |
| =α+a |
| |
| | a−t2 | | a−t2 | | a−t2 | |
dx=a(β−α)(−1)(a−t
2)
−2(−2t)dt
| | aβ−αt2 | | t | | t | |
∫R( |
| ,a(β−α) |
| )*2a(β−α) |
| dt |
| | a−t2 | | a−t2 | | (a−t2)2 | |
=∫R
3(t)dt
Powyższe dwa podstawienia wystarczą aby sprowadzić całkę postaci
∫R(x,
√ax2+bx+c)dx do całki z funkcji wymiernej ale istnieje jeszcze jedno podstawienie
(
√ax2+bx+c=xt+
√c) które czasem prowadzi do całki która wymaga mniej obliczeń