Jack:
Nazwijmy boki jak na rysunku. (a≤b≤c oraz a,b,c>0)
Skoro tworza ciag arytm. to
2b = a + c
oraz z tw. cos.
c
2 = a
2 + b
2 − 2ab cos 120
| 1 | |
cos 120 = cos (180−60) = − cos 60 = − |
| |
| 2 | |
zatem
| 1 | |
c2 = a2 + b2 − 2ab * (− |
| ) = a2 + b2 + ab |
| 2 | |
skoro 2b = a+c to c = 2b − a, podstawmy.
(2b−a)
2 = a
2 + b
2 + ab
4b
2 − 4ab + a
2 = a
2 + b
2 + ab
3b
2 − 5ab = 0
b(3b − 5a) = 0
b = 0 <−−sprzeczne.
| 3 | |
lub 3b = 5a −−−> a = |
| b |
| 5 | |
| 3 | | 7 | |
c = 2b−a = 2b − |
| b = |
| b |
| 5 | | 5 | |
zatem twoje boki wynosza odpowiednio :
dalej dasz rade.