paremtry
Klejor: Mam matematyczne pytanie. Jeśli mam jakieś zadanie, np. muszę wyznaczyć dla jakich wartości
parametru m, funkcja ma 2 różne miejsca zerowe. Wiem że potrzebne są wzory Viete'a, ale które
i w jakim wypadku?
12 maj 16:28
Jerzy:
wzory Viete'a nie maja tu zastosowania
12 maj 16:30
Klejor: Jak to nie. Przecież czasem do warunków trzeba dać "c/a>0". I właśnie nie wiem kiedy co.
12 maj 16:54
Jerzy:
Aby istniały dwa różne pierwiastki wystarczy, aby a ≠ 0 i Δ > 0
Wzory Viete'a stosujesz, gdy są podane jakieś warunki odnosnie tych pierwiastków,
np: obydwa dodatnie, obydwa ujemne, różnych znaków , itp.
12 maj 16:56
jc: Wzory Vieta pozwalają zapisać wyróżnik przez współczynniki wielomianu, np.
ax2 + bx +c = a(x−x1)(x−x2), x1+x2 = − b/a, x1x2 = c/a
Δ = a2 (x1 − x2)2 = a2 [ (x1 + x2)2 − 4 x2x2] = b2 − 4ac
12 maj 17:11
Jerzy:
Jak ma współczynniki trójmianu, to po co mu wzory Viete'a do zpisania Δ ?
12 maj 17:30
jc: Jerzy, masz rację, do tego nie potrzeba wzorów Viete'a

W wielu innych miejscach wzory Viete'a bardzo się przydają.
12 maj 17:55
Jerzy:
I tutaj zgadzam sie z Tobą całkowicie
12 maj 17:56
Klejor: W takim razie chodzi mi o szczegółowe warunki. W jakim wypadku stosujemy odpowiednie wzory?
12 maj 19:42
Krzysiek: Ciekawe czy zapytal dzisiaj o to swojego nauczyciela ?
13 maj 16:28