Zadanie: W trójkącie równoramiennym ABC o podstawie AB środkowe poprowadzone z
wierzchołków A i B są prostopadłe. Oblicz sinus kąta ACB.
Narysowałem trójkąt który jest u góry i nie wiem jak o ruszyć
Trochę krzywo. W trójkącie o bokach 3,4,5 widzisz Swój trójkąt.
Sinus odczytujesz z rysunku = 3/5.
1/ środkowe dzielą się w stosunku 2:1 licząc od wierzchołka
|AS|=|BS|=2x, |FS|=|ES|=x , x>0
2/ z tw. Pitagorasa :
b2=5x2 i 4a2=8x2
⇒ b=√5x to 2b= 2√5x i a2=2x2
|DC|2=h2= 20x2−2x2 ⇒ h= 3√2x
| 1 | 1 | |||
P(ABC)= | *a*h = ......= 6x2 i P(ABC)= | |AC|*|BC|*sinα | ||
| 2 | 2 |
| 3 | ||
10x2*sinα=6x2 ⇒ sinα= | ||
| 5 |
Środkowe trójkąta dzielą się w stosunku 2:1 licząc od wierzchołka
ΔSDB− Δprostokątny równoramienny
|CD|=h=3a
W ΔADC:
| a | 1 | |||
tgγ= | = | |||
| 3a | 3 |
| sinγ | 1 | ||
= | |||
| cosγ | 3 |
| 1 | ||
sinγ= | cosγ | |
| 3 |
| 1 | ||
sinγ= | ||
| √10 |
| 3 | ||
cosγ= | ||
| √10 |
| 1 | 3 | |||
sin(2γ)=2*sinγ*cosγ=2* | * | |||
| √10 | √10 |
| 6 | 3 | |||
sin(2γ)= | = | |||
| 10 | 5 |