matura
rafal: Prosze sprawdźcie mi czy dobrze zrobiłem to zadanie maturalne
tutaj strona do arkusza:
http://plikicke.cie.men.gov.pl/_EGZAMIN_MATURALNY/2016/FORMULA_OD_2015/matematyka/MMA-R1_1P-162.pdf
zadanie 8: ( napisze tak jak napisałem w arkuszu)
Założenia: x,y∊R
+
x
2+y
2=2
Teza: x+y≤2
Dowód:
x
2+y
2=2
x
2=2−y
2
x=
√2−y2 ⇒ y≤
√2
Dowód nie wprost
x+y>2
√2−y2+y>2
√2−y2>2−y / ()
2
2−y
2>4−2y+y
2
−(y−1)
2>0
(y−1)
2<0
sprzeczność
c.b.d.w.
czy takie rozwiązanie jest dobre?
zadanie 13:
umiem wyznaczyc punkt D: lezy on symetrycznie wzgledem podanej prostej do punktu B.
i teraz moje pytanie: czy jezeli mam punkty A,B,D to czy wyznaczajac promien okręgu opisanego
na trójkacie ABD, wyznaczam promień okręgu opisanego na czworokącie ABCD ?