Matura
Maturzysta: Matura rozszerzona 2016
Udowodnij, że jeśli x2+y2= 2 i x i y są dodatnie i należą do R, to x+y<=2
9 maj 13:11
karobert: x=√2−y2
√2−y2 + y ≤ 2
√2−y2 ≤ 2 − y |2
2−y2≤4−4y+y2
.....
y2 − 2y + 1 ≥ 0
(y − 1)2 ≥ 0
to kończy dowód
12 maj 11:50
Jack: Lepsze byloby takie :
x + y ≤ 2 //()2
x2 + y2 + 2xy ≤ 4
x2 + y2 + 2xy ≤ 2x2 + 2y2 (bo 2= x2+y2)
x2 + y2 − 2xy ≥0
(x−y)2 ≥0
C.n.u
12 maj 12:02
Jack: Nie wiem czy w rozwiazaniu karoberta nie ttzeba komentarza
Bo 2−y moze byc ujemne... Wg mnie teoxhe ryzykowne jesli bez komentarza
12 maj 12:03
karobert: no. lepsze. i też działa
12 maj 12:04
karobert: nie może być ujemne z założenia, ale masz rację, komentarz by się przydał
12 maj 12:05
mat: Ja proponuje tak rysujesz okrag. Pokazujesz ze ma jeden punkty wspolny z prosta, czyli prosta
jest do okregu styczna. Pozostala czesc okrego poza jednym punktem niegdzie nie przecina juz
prostej i lezy calkowicie pod nia. Co potwierdza dla wszystkich punktow nalezacych do tego
okrego
12 maj 12:18
Adam: | | x2+y2 | | x2+y2 | |
x2+y2= 2 ⇒ |
| =1 ⇒ √ |
| =1 − średnia kwadratowa |
| | 2 | | 2 | |
| x+y | |
| − średnia arytmetyczna |
| 2 | |
| x+y | | x2+y2 | |
| <=√ |
| =1 c.n.d |
| 2 | | 2 | |
(Średnia arytmetyczna jest mniejsza lub rowna sredniej kwadratowej)
12 maj 12:42
ZKS:
Najprościej w świecie
(x − y)2 ≥ 0
x2 + y2 ≥ 2xy
2(x2 + y2) = 2 • 2 = 4 ≥ (x + y)2 ⇒ 2 ≥ x + y
Jest dziwna mania pisania c.n.u tam gdzie nie powinno tego być, u Adama jest w porządku.
Czy na pewno do udowodnienia było (x − y)2 ≥ 0 bądź (y − 1)2? Chyba, nie. Należało
przecież udowodnić x + y ≤ 2.
12 maj 14:28
12 maj 14:40
ZKS:
Nie chodzi mi, że jest to źle przeprowadzony dowód tylko słowo c.n.u oznacza co należało
udowodnić, a udowodnić przecież nie mieliśmy (x − y)
2 ≥ 0. Na maturze ten dowód będzie
na pewno na maks ilość punktów, ale komentarz powinien być trochę inny.
(x − y)
2 ≥ 0 wyrażenie to jest spełnione dla wszystkich liczb rzeczywistych, ponieważ
każda liczba rzeczywista podniesiona do kwadratu jest liczbą nieujemną oraz wszystkie
przekształcenie były wykonane równoważnie, zatem nierówność x + y ≤ 2 jest prawdziwa.
12 maj 20:42