dzisiejsze maturalne
donpszemo: Wykaż, że dla dowolnych dodatnich liczb rzeczywistych x i y takich, że x2 + y2 = prawdziwa
jest nierówność x + y ≤ 2.
Jak widać dzisiejsze zadanko maturalne. Wszyscy robili je metodą graficzną, chciałem zapytać
was, czy moja metoda rozumowania jest prawidłowa. A więc :
x2 + y2 = 2
y = √2 − (x2)
x + √2 − (x2) ≤2
√2 − (x2) ≤ 2 − x / stronami do kwadratu
2 − x2 ≤ 4 − 4x +x2
0 ≤ (x+1)2
oczywiście w trakcie zapisałem dziedzinę z pierwiastka, oraz zapisałem , że kwadrat jest zawsze
nieujemny, są jakieś błędy w rozumowaniu, za które mógłbym stracić punkty?
9 maj 19:59
jc: Raczej 0≤(x−1)2. Ale to nic nadzwyczajnego (kwadrat zawsze jest nieujemny).
Miałeś pokazać, że x+y ≤ 0, a nie że 0≤(x−1)2.
Nie wiem jednak, jak ocenia się prace maturalne ...
A dowód? Mozna było tak
(x+y)2 ≤ (x+y)2 + (x−y)2 = 2(x2+y2)=4. Dlatego x+y ≤ 2.
9 maj 21:35
omikron: To co otrzymał to jest przekształcona teza, która jest równoważna początkowej, więc udowodnił w
ten sposób tezę (przynajmniej tak sądzę).
9 maj 22:26
mat: Ej Panowie, a z geometrii analitycznej można było nie
9 maj 22:30
omikron: Widziałem gdzieś rozwiązanie przez analityczną, pewnie się też dało.
9 maj 22:31
YushokU: @mat
można było, nawet jest tutaj na forum rozwiązanie
9 maj 22:34
mat: A to zadanie z kombinatoryki, to permutacjami z powtórzeniami też można było zrobić nie

Jeśli możecie spojrzeć
9 maj 22:37
Jack:

x
2+y
2 = 2
S(0,0), r =
√2
zatem y =
√2 * sin α
zatem x =
√2 * cos α
x+y =
√2(sin α + cos α)
| | α+90−α | | α−90+α | |
sin α+ cos α = sin α + sin(90 − α) = 2 sin |
| cos |
| = |
| | 2 | | 2 | |
| | √2 | | π | | π | |
2 |
| cos(α− |
| ) = √2cos(α− |
| ) |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
zatem
| | π | | π | |
x+y = √2* √2cos(α− |
| ) = 2cos(α− |
| ) ≤ 2 |
| | 4 | | 4 | |
c.n.w.
9 maj 22:45