Oblicz x
ziomeczek: Oblicz x
2x+√x−1−3=0
12 maj 21:49
Jack: √x−1 = 3 − 2x
| | 3 | |
założenie 3− 2x ≥ 0 −>>> x ≤ |
| |
| | 2 | |
oraz x−1 ≥ 0 −>> x ≥ 1
podnosimy do kwadratu...
x − 1 = 9 − 12x + 4x
2
4x
2 − 13x + 10 = 0
Δ = ...
12 maj 21:52
ziomeczek: zapomniałem o drugim warunku dzięki
12 maj 22:02
ZKS:
2x + √x − 1 − 3 = 0
Ewentualnie po ustaleniu dziedziny mamy
2(x − 1) + √x − 1 − 1 = 0
2(x − 1) + 2√x − 1 − √x − 1 − 1 = 0
2√x − 1(√x − 1 + 1) − (√x − 1 + 1) = 0
(√x − 1 + 1)(2√x − 1 − 1) = 0 ⇒ 2√x − 1 − 1 = 0
12 maj 22:04