Wyznacz równania prostych
Pablo: Wyznacz równania prostych przechodzących przez punkt A(−2, 1) stycznych do okręgu
(x−2)2+(y−3)2=4
12 maj 19:44
Jack: r = √4 = 2
S(2,3)
szukasz takiej prostej, ktora jest oddalona od srodka o 2 i przechodzi przez punkt A.
prosta przechodzaca przez punkt A :
y = ax + b
y = a(x+2) + 1 = ax + 2a + 1 −>>> ax − y + 2a + 1 = 0.
znasz wzor na odleglosc odcinka od prostej?
twoje dane
d = r = 2
S(2,3)
prosta
ax − y + 2a + 1 = 0
12 maj 19:49
Pablo: ax − y + 2a + 1 = 0
4a
+4=|4a−2|
w obu przypadkach wychodzi mi Δ < 0
12 maj 19:56
Krzysiek: Bo zle liczysz
jakbys zrobil rysunek do zadania to jedna styczna masz na wyjściu
jej równanie to y=1
12 maj 20:03
Jack: masz postac
2 √a2+1 = |4a−2|///obie strony nieujemne wiec moge podniesc do kwadratu
4(a2+1) = (4a−2)2
4a2 + 4 = 16a2 − 16a + 4
12a2 − 16a = 0 // : 4
3a2 − 4a = 0
a(3a−4) = 0
a = 0 lub 3a = 4...
dalej sam
12 maj 20:13
Jack: ogolnie wynik to
dla a = 0
y = 1
i tyle w temacie.
12 maj 20:14
12 maj 20:17
Pablo: dzięki wielkie

bardzo dziękuję za pomoc
12 maj 20:17
Krzysiek: Można rozumować również tak
Rownanie naszsej stycznej to y=a(x+2)−1
Jeśli prosta jest styczna do okręgu to ma z nim jeden punkt wspólny
To oznacza ze układ
{y=a(x+2)−1
{(x−2)2+(y−3)2=4
musi mieć jedno rozwiązanie czyli Δ=0
Wstawiasz y do równania okręgu i liczysz a
12 maj 20:21
Jack: Wg mnie trudniej jest podbies do kwadratu rownanie typu(a(x+2)−1)2
12 maj 20:26
Krzysiek: Tak . Masz racje
ma 2 sposoby . Niech zrobi tymi dwoma i wybierze który jest prostszy
12 maj 20:28
Pablo: chyba ten pierwszy prostszy ale bardzo dziękuję za nowy sposób
12 maj 20:34
jc: Sposób Krzyśka sprawdza się w innych zadaniach, np.
Znajdź styczne do elipsy x2+xy+y2=3 przechodzące przez punkt (2,2).
12 maj 20:49
Jack: Jc, jakie jest rownanie elipsy?
12 maj 20:53
jc: Moja elipsa była opisana równaniem x2+xy+y2=3.
Chcesz poznać ogólną definicję elipsy?
Metoda Krzyśka sprawdzi się również w przypadku paraboli i hiperboli.
12 maj 21:02
Jack: no tak jak wzor na okrag jest
(x−a)2 + (y−b)2 = r2
tak mnie ciekawi wzor elipsy
12 maj 21:04
jc: Wzór elipsy (z angielskiej Wikipedii):
A X2 + B X Y + C Y2 + D X + E Y + F = 0
przy czym A,B,C muszą spełniać nierówność: B2 − 4AC < 0.
12 maj 21:50
12 maj 21:52
Jack: ; o nie ma takiego...normalnego jak dla okregu? : O
12 maj 21:52
Jack: bardziej podoba mi sie Antka...
12 maj 21:53
jc: No tak, ale moja elipsa nie podpada pod ten wzór (chyba że obrócimy
osie współrzędnych o 45o).
12 maj 22:17
Mariusz:
Pochodna funkcji uwikłanej
Współczynnik kierunkowy
| yB−1 | |
| =−\frac{xB−2}{yB−3} |
| xB+2 | |
Mamy układ równań
| yB−1 | |
| =−\frac{xB−2}{yB−3} |
| xB+2 | |
(x
B−2)
2+(y
B−3)
2=4
13 maj 13:23