Pierwiastki
Pati18773: Ile to jest:
(AC)2=(3/2 x)2+(√3/2 x)2 gdzie x=24√3
12 maj 18:49
Jack: x = 2 * 3
1/4
| | 3 | |
( |
| * 2 * 31/4)2 = (35/4)2 = 310/4 = 35/2 |
| | 2 | |
| | √3 | |
( |
| * 2 * 31/4)2 = (31/2 * 31/4)2 = (33/4)2 = 33/2 |
| | 2 | |
zatem
(AC)
2 = 3
5/2 + 3
3/2 = 3
3/2(3+1) = 4*3
3/2
AC jest dlugoscia odcinka tak? to dlugosc odcinka zwyklo sie zapisywac tak jak wartosc
bezwzgledna.
|AC| =
√4*33/2 = 2
√33/2=2*3
3/4
12 maj 19:33
Jack: albo inaczej.
| | 9 | | 3 | | 12 | |
(|AC|)2 = |
| x2 + |
| x2 = |
| x2 = 3x2. |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
i tyle
12 maj 19:40