rozwiąż nierówność
naileo: √x2+7 > √2x + 3√2
Proszę o pomoc
12 maj 19:02
Jack:
dla √2x + 3√2 < 0 nierownosc jest zawsze spelniona
przeksztalcamy...
√2x < − 3√2
x < − 3
czyli w przedziale (−∞;−3) nierownosc zawsze spelniona bo prawa strona wtedy jest ujemna, a
lewa nieujemna.
dla √2x+3√2 ≥ 0 mozna podniesc nierownosc do kwadratu
przeksztalcamy...
√2x ≥ − 3√2
x ≥ 3
nasza nierownosc
√x2+7 > √2x+3√2
założenie x2+7 ≥ 0...spelnione dla kazdej rzeczywistej.
przeksztalcmy jeszcze √2x+3√2 na postac √2(x+3)
√x2+7 > √2(x+3)
zatem podnosimy do kwadratu...
x2+7 > 2(x+3)2
x2 +7 > 2(x2+6x+9)
x2 + 7 > 2x2 + 12x + 18
x2 + 12x + 11 < 0
Δ = 144 − 44 = 100 ... √Δ = 10
x1 = − 11
x2 = − 1
rysujemy parabole, odczytujemy kiedy mniejsze od zera i mamy :
x ∊ (−11;−1)
teraz sprawdzamy nasz warunek.
mielismy ze to dziala dla x≥ 3
zatem zadna liczba z tego przedzialu nie nalezy
czyli odp. jest pierwsza czesc zadania
x∞ (−∞;−3)
12 maj 19:11
Jack: na koncu x∊ (−∞;−3)
zamiast x∞...
mozliwe ze jest gdzies blad w obliczeniach...
lepiej sprawdz ; D
12 maj 19:11
Salamander: Hej,
1) podnieś obie strony nierówności do kwadratu (możesz tak, zrobić, zastanów się dlaczego)
2) przenieś wyrazy na jedną stronę (powstanie Ci równanie kwadratowe)
3) Dalej postępuj już tak jak z nierównością kwadratową
12 maj 19:12
naileo: Bardzo dziękuję!
12 maj 19:42
ZKS:
Dla x ≥ −3 można podnieść obustronnie do kwadratu i końcowa odpowiedź x ∊ (−∞ ; −1).
12 maj 20:18
Jack: Dlaczego −1?
12 maj 20:19
Kacper:
Bo napisałeś dla x≥3 a powinno być x≥−3
12 maj 20:24
Jack: Oj...faktycznie
12 maj 20:24