Czworokat
Pati18773: Udowodnij Korzystając z rysunku obok że jeżeli na czworokącie można opisać okrąg to sumy miar
przeciwległych kątów tego czworokąta są równe i mają po 180 stopni.
Kompletnie nie wiem jak zrobić ...
12 maj 18:08
Jack: gdzie jest ten rysunek obok.
12 maj 18:08
Pati18773:
12 maj 18:13
Pati18773: Rysowalam właśnie
12 maj 18:14
Jack: widzimy ze 2α + 2β musza dac 360 stopni, bo razem tworza kat pelny 360 stopni
(mowie o tym w srodku)
zatem skoro 2α + 2β = 360
to α + β = 180
12 maj 18:21
Jack: no i skoro to jest czworokat, a α + β = 180
to dwa pozostale katy musza dac 360 − 180 = 180 stopni.
12 maj 18:22
Pati18773: Jejku nie podzieliłam tam przez dwa i dlatego mi nie wychodziło ...
12 maj 18:29