Kondensatory
Yoda: W defibrylatorze znajduje się kondensator ładowany do napięcia U=5000V.
Podczas akcji ratunkowej przez klatkę piersiową i serce pacjenta przepływa prąd
i wydziela się energia rzędu E=200J.
Oblicz pojemność kondensatora w defibrylatorze, wiedząc, że wydzielona energia stanowi
η=50% energii elektrycznej przez niego zgromadzonej.
Reszta energii tracona jest w trakcie pracy defibrylatora na oporność obwodu, promieniowanie
i wyładowanie elektryczne na stykach przełączników.
Wzory C=Q/U; E=U/D, ale nie wiem jak to zrobić.
12 maj 21:28
jc: | | 1 | |
Energia naładowanego kondensatora = |
| CU2 = 2*200J |
| | 2 | |
(tylko połowa została wykorzystana).
U=5000V, C = ?.
12 maj 22:22
Yoda: C=0,000032F=32μF
Dziękuje
12 maj 22:31
13 maj 21:01