szybkie pytanko
Bartek: Pomoże ktoś z fizy? Czas połownicznego rozpadu
mamy 4kg 8 /3 litu dla którego czas poł.roz wynosi 0,8s
to jakim czasie pozostanie 1/8masy?
wydaje mi się że "minie" 5 cykli po 0,8s czyli 4s, ale w odpowiedziach mam 2,4s i nie wiem czy
ja robię coś nie tak, czy w odpowiedziach jest bład
12 maj 19:33
jc: Po 0.8 s zostanie 1/2, po kolejnych 0.8s zostanie 1/2*1/2=1/4, a po następnych 0.8s
będziemy mieli 1/2*1/4=1/8.
Odpowiedź 3*0.8 s = 2.4 s
Ogólnie po czase t mamy (1/2)t / 0.8 z tego, co było na początku.
12 maj 19:43
Bartek: ale mamy 4kg litu a nie 1kg
12 maj 19:46
Bartek: źle robiłem... liczyłem to dla 1/8kg
12 maj 19:53