Wyznacz zbiór wartości funkcji:
keraj: Jak się za to zabrać
f(x)=−36x−4*6x−5
Mi wychodzi (−nieskon;−1>, a ma być (nieskon;−5)
12 maj 12:20
keraj: (−nieskon;−5)*
12 maj 12:21
Jerzy:
6x = t i t > 0
12 maj 12:30
keraj: obliczam q i wychodzi −9
12 maj 12:33
Jack: Mi q wyszlo −3
12 maj 12:37
Jack: Anie...
12 maj 12:37
Jack: −4 +8 − 5 = −1
Zatem zw (−∞;−1>
12 maj 12:39
Jerzy:
q = − 1 , Zw (−∞,−1)
12 maj 12:44
keraj: mi też tak wychodzi, ale odpowiedź w książce to (−nieskon;−5)
12 maj 12:44
keraj: no chyba, że w książce jest źle
12 maj 12:46
Jerzy:
Jest dobrze ... to t zmienia sie od − ∞ do 0 , a więc zbiór wrtości funkcji zmienia się
od − ∞ do f(0) = −5
12 maj 13:24
Drugaklasa:

f(x)=−36
x−4*6
x−5
f(x)=−6
2x−4*6
x−5
6
x=t, t>0
f(t)=−t
2−4t−5 ∧ t>0
Dla t>−2 f(t) jest malejąca
f(0)=−5
Dla t>0 funkcja przyjmuje wartości y<−5
ZW=(−
∞,−5)
12 maj 16:03