wykresy funkcji trygonometrycznych
Cersei: | | pi | |
Naszkicuj wykres funkcji f(x)=[ tg( |
| −x) ] −1 |
| | 2 | |
* [..] − wartość bezwględna
12 maj 20:34
12 maj 20:40
Jack: Pi/2 to inaczej 90 stopni
tg(90 − x) = ctg α
Wiec narysuj ctgα przesunięty o 1 jednostkw w dół
12 maj 20:42
Jack: x zamiast alfa naturalnie
12 maj 20:42
zef: Jack jako że słaby jestem z trygonometrii a podpatrzyłem jak inni to rozwiązują to czy mój
sposób jest ok ?
| | π | |
Narysowałbym tgx później przesunąłbym o |
| w prawo, zrobił symetrię względem osi x, |
| | 2 | |
nałożył wartość bezwzględną i na koniec 1 w dół
12 maj 20:44
Jerzy:
f(x) = tg(x − π/2) − 1
12 maj 20:45
12 maj 20:46
ZKS:
Przepraszam nie zauważyłem postu o 20:42, należy jeszcze pamiętać o wartości bezwzględnej.
12 maj 20:48
Jack: Nie zauwazylem wartosci bezwzglednej wiec sorki...
Zef −zapis 20;40 jest poprawny
12 maj 20:50
zef: Jest poprawny ale chodzi mi o ciąg przekształceń który napisał, czy też jest ok ?
12 maj 20:51
Jack: Na przeksztalceniach nie powiem...raczej jeat ok, tylko ja zazwyczaj myle vzy najpierw zrobic
wszystko i przeniesc o 1 w dol czy najpierw 1 w dol a potem cala reszte
12 maj 20:52
Jerzy:
Komentarz: |−x| = x , zatem |−tgx| = tgx
12 maj 20:53
Cersei: Okeeej, a jak potem obliczyć z tego miejsca zerowe ?
12 maj 20:55
Jerzy:
Sorry... nie było wpisu
12 maj 20:56