matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 9.10.2019
Zadania
Odp.
8
Wojciech:
log2(2 sin2x) = 1+ 2log2(sin x)
0
kaja:
Dany jest graniastosłup prosty którego podstawą jest romb o boku długości a i kącie ostrym 60 stopni graniastosłup ten przecięto płaszczyzną przecinające jego krawędzie boczne i uzyskując
2
Paula:
Narysuj wykres funkcji h(x) = ||2x+4| + 2x|.
14
studiatosh1t:
jak wyznaczyć sumę: 1*2 +2*3 +... + n(n+1)? Zazwyczaj w zadaniach z dowodami indukcyjnymi taka suma jest już podana i trzeba ją udowodnić.
0
Tobiasz:
Witam, mam do narysowania wykres funkcji z obliczeniami część całkowita y=[sin{x)] dla przedziału x ∊ <−π,π>
3
salamandra:
Wykres tgx*ctgx Mam szybkie pytanie − czy poprawnie będzie jeśli narysuję prostą o równaniu y=1 oraz w punktach
20
Magda:
Z talii 52 kart wyciągnięto 10. oblicz prawdopodobieństwo że: a) wśród wyciągniętych kart będzie dziewiątka kier
4
Janek:
Cześć, czy da się algebraicznie rozwiązać równanie 2sin x = x? Wiem, że dla x = 0 jest spełnione ale jeszcze są 2 rozwiązania.
8
Michał:
jak narysować taką funkcję
8
marchewka:
Czesc, mam policzyć pochodną takiej funkcji: f(x)=(3x+1)
2
. Wiem, że wynik to 18x+6, liczyłem to paroma sposobami, jednak moje pytanie dotyczy właśnie jednego sposobu, którego nie
4
disstream:
1
1
1
1−
+
−
+....
3
9
27
0,(1)+sin330
1
asdfghjkl;':
Mam wykazać prawdziwość wzoru: A'∩B'=(A∪B)'
2
Linek:
log
7
(4+log100)= log
5
(log
5
√
10
)=
5
Vertex:
Dla każdego x ∊ R funkcja liniowa f spełnia warunek 3f(x) + 6 = f(x+3) , Wyznacz rzędną punktu, w którym ta funkcja przecina oś OY.
1
Siwek:
Obliczono wielkość dochodu w pięciu małych firmach oznaczonych AA, BB, CC, DD, EE i otrzymano następujące wynik [ w tyś zł]: 1.35, 2.93, 3.75, 2.89, 2.71
12
Xantei:
ile jest wszystkich liczb w których zapisie występują tylko cyfry 0 1 i ktore maja co najwyzej 5 cyfr?
6
funkcja_liniowa:
Wyznacz wzór funkcji liniowej, która przekształca zbiór wielokrotności liczby 3 na zbiór wielokrotności liczby 4.
1
Riku:
Oblicz odsetki od lokaty depozytowej 3−miesięcznej w wysokości 25.000 zł założonej w dniu 1 stycznia, jeżeli odsetki naliczane są w sposób składany (kapitalizacja miesięczna) według
8
Somarita:
LICZBY ZESPOLONE:( Proszę o pomoc, bo niestety utknęłam. Oblicz:
2
Karoq:
Jak podejść i rozwiązać zadanie z następującą treścią:
6
Gucio:
log
2
Ix−1I>−x
2
+2x
2
matlamp:
Mamy n zapałek. Dwaj gracze na zmiane zabierają 1,2,3 zapałki. Przegrywa ten, który zabierze ostatnią. Udowodnij, że jeśli n = 1(mod 4) to drugi gracz ma strategie wygrywającą.
1
Paula:
Napisz wzór funkcji liniowej, której wykres tworzy z osią x kąt o mierze 150 stopni i miejscem zerowym
1
Paula:
Do wykresu funkcji liniowej f należy punkt (−3,−16) oraz f(−1) − f(3) = −12. Wyznacz wzór funkcji f.
7
Paula:
Napisz wzór funkcji liniowej której wykres przechodzi przez punkty (2, −1) i (5,8)
3
Paula:
Narysuj wykres funkcji f(x)= 2 |x+1| − 2|x| + |1−x| w przedziale <−4,0>
1
Patryk:
π
(1+tgα)(1+tgβ),jeśli α+β=
4
7
barto$z:
Dlaczego sfera jest dwuwymiarowa, a nie trzy? (rozmaitość)
5
Sebasian:
Niech u(x)=(a
2
− 2)x
5
− 2ax
3
+ 8, w(x)=(a
4
− 4)x
5
− 3ax
3
+ 5. Suma wielomianów u i w jest wielomianem trzeciego stopnia dla dwóch różnych wartości parametru a, których iloczyn wynosi:
2
Luna:
Trójkąt prostokątny równoramienny o przeciwprostokątnej długości 6 obrócono wokół przeciwprostokątnej. Pole powierzchni całkowitej powstałej bryły jest równe?
10
siatka:
Dla jakich wartości n, m krata n x m jest grafem eulerowskim?
14
HP_my_life:
Co zrobić, jeśli jestem na studiach matematycznych, ale nie rozumiem skryptów i też książek potencjalnie polecanych, typu Krysicki & Włodarski, Fichtenholz? Nie brałem udziału w żadnych
5
robert:
f(x) = (−2)
x
5
Dream:
Dla jakich wartości parametru m (mER) okregi o1:(x−m)2+ (y−2)2=5 oraz o2:(x−7)2+(y+m)2+20 sa styczne zewnetrznie?
4
Joannn:
Ile rozwiązań wśród liczb naturalnych ma równanie: a) xy=13
7
Maks:
nierówność wykladnicza, prosze o pomoc
2
Joannn:
Na zakup winogron przeznaczono a zł. Sporządź odpowiednią tabelę i naszkicuj wykres zależności między liczbą kupionych kilogramów winogron a ich ceną za jeden kilogram dla:
8
głąb:
Witam, Bardzo bym prosił o pomoc w rozwiązaniu tych przykładów.
1
jc:
Np. tak ... = (x
2
−1)
2
+ (x−1)
2
+ 1 ≥ 1 > 0
11
Saizou :
Sam się przekonaj,
3
Arnold19832:
Wykaż, że z równości x
2
+y
2
+z
2
=xy+yz+zx wynika, że x=y=z
1
Arnold19832:
ab(b−a)+bc(b+c)−ac(a+c)
5
V:
Wie ktoś jak to rozgryźć? Lim (1/1*2)+(1/2*3)+...+(1/n(n+1))