Granica
V: Wie ktoś jak to rozgryźć?
Lim (1/1*2)+(1/2*3)+...+(1/n(n+1))
n→∞
9 paź 10:59
ICSP: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
lim |
| + |
| + ... + |
| = |
| + |
| + ... + |
| |
| | 1*2 | | 2*3 | | n*(n+1) | | 1*2 | | 2*3 | | n*(n+1) | |
Może chodziło ci o następująca granicę:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
lim [ |
| + |
| + ... + |
| ] ? |
| | 1*2 | | 2*3 | | n*(n+1) | |
Wzór :
Pozwoli skrócić większość wyrazów.
9 paź 11:05
Jerzy:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Wskazówka: |
| = |
| − |
| |
| | n + 1 | | n | | n + 1 | |
9 paź 11:06
Jerzy:
| | n | |
Ostatecznie dostaniesz: S = |
| |
| | n + 1 | |
9 paź 11:07
V: Tak, chodziło mi o granicę. Zaraz spróbuję to zrobić
9 paź 18:11
V: Nie no, chyba jestem na to za głupi..
9 paź 18:18