Liczby zespolone
Somarita: LICZBY ZESPOLONE:( Proszę o pomoc, bo niestety utknęłam. Oblicz:
(1+ √32 +i2)24
9 paź 18:49
ABC:
| | √3 | | i | |
czy to jest 1+ |
| + |
| w tym nawiasie? |
| | 2 | | 2 | |
9 paź 18:55
Somarita: tak
9 paź 18:59
ABC:
umiesz przejść na postać trygonometryczną? znaleźć moduł i argument tej liczby?
9 paź 19:06
Somarita: no właśnie próbowałam i wyszły mi bardzo dziwne liczby
9 paź 19:07
Somarita: moduł mi wyszedł √32
9 paź 19:08
ABC:
niedobrze
musisz policzyć (1+√3/2)2+(1/2)2 to będzie moduł do kwadratu
argument powinien ci wyjść π/12 czyli 15 stopni i stosuj wzór de Moivre'a
9 paź 19:11
Mila:
| | 8+4√3 | | (√6+√2)2 | |
|z|2= |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | 2+√3 | | 2 | | 2+√3 | |
cosα= |
| * |
| = |
| = |
| | 2 | | √6+√2 | | √6+√2 | |
Analogicznie przekształcasz dla sinα
α=15
o
dalej działaj sam
Za godzinkę będę na forum.
Powodzenia
9 paź 19:14
Somarita: aaa teraz już wiem co źle zrobiłam, podstawiłam całe
i2, a nie tylko
12, dziękuję za
pomoc
9 paź 19:16