Prawdopodobieństwo
Magda: Z talii 52 kart wyciągnięto 10. oblicz prawdopodobieństwo że:
a) wśród wyciągniętych kart będzie dziewiątka kier
b) wśród wyciągniętych nie będzie asa
C) wśród wyciągniętych kart będzie dokładnie jeden as
D) wśród wyciągniętych kart beda dokładnie dwa króle
E) wśród wyciągniętych kart będzie co najmniej 7 pików
Proszę o pomoc
9 paź 21:55
ite: Najpierw policz na ile sposobów z 52 kart można wylosować 10 dowolnych,
będziesz wiedzieć, ile jest wynosi |Ω|.
Czyli najpierw określ, ile jest zdarzeń elementarnych.
9 paź 22:17
Magda: 52 po 10
9 paź 22:24
ite:
b) wśród wyciągniętych nie będzie asa
Obliczamy ilośc zdarzeń sprzyjających: wylosowanie z 48 kart (talia bez asów) 10 kart.
9 paź 22:31
ite: a) prawdopodobieństwo że wśród wyciągniętych kart będzie dziewiątka kier
Jedna karta (jedyna w talii dziewiątka kier) musi zostać wybrana, do niej dobieramy 9 dowolnych
z talii pozostałych 51 kart.
9 paź 22:33
9 paź 22:33
ite: a/
| | | |
wybór 9 dowolnych z talii pozostałych 51 kart to | |
| | |
9 paź 22:36
9 paź 22:38
9 paź 22:41
ite:
a/ trzeba poprawić
b/ OK
c/ wśród wyciągniętych kart będzie dokładnie jeden as:
| | | |
na ile sposobów z czterech asów wybieramy jednego ← | OK |
| | |
na ile sposobów z talii bez żadengo asa (więc nie 51!) wybieramy pozostałe 9 kart ←żadna nie
może być asem, dlatego wybieramy z talii bez asów
9 paź 22:44
9 paź 22:45
Magda: 48 po 9
9 paź 22:46
Magda: | | | |
Czyli d analogicznie P(d)= |
| |
| | | |
9 paź 22:48
ite: 22:45 obliczasz P(A) czy P(C) ?
9 paź 22:49
ite: P(D) OK
9 paź 22:50
9 paź 22:50
Magda: Dziękuję!

a w E trzeba dodawać?
9 paź 22:52
ite: w taki razie P(C) też OK
9 paź 22:54
ite: tak lub ze zdarzenia przeciwnego (ale tutaj to prawie tyle samo dodawania)
9 paź 22:56
Magda: | | | | | | | | | |
Czyli P(E)= P(a)= U{ | * | + | * | + |
| | | | | |
9 paź 23:00
Magda: Dziękuję ite
9 paź 23:01