Wykresy funkcji trygonometrycznych
salamandra: Wykres tgx*ctgx
Mam szybkie pytanie − czy poprawnie będzie jeśli narysuję prostą o równaniu y=1 oraz w punktach
π/2+kπ postawię niezamalowane kropki?
9 paź 22:13
Pan K: Wolfram nie pokazuje nic zamalowanego
9 paź 23:18
ABC:
tych kropek trochę za mało będzie
9 paź 23:20
Pan K: W takim razie brakuje ci jeszcze kropek dla sinx=0
9 paź 23:31
janusz: funkcja tg jest nieciągła dla π/2+kπ
a ctg dla kπ
11 paź 11:18
salamandra: No tak, ale tgx*ctgx= 1?
11 paź 11:41
Bleee:
Tak... i dobrze kombinujesz tylko 'za mało kropek' chcesz zrobić.
11 paź 11:48
salamandra: czyli musze jeszcze wyłączyć asymptoty z ctgx?
11 paź 11:51
Jerzy:
Tak, usuwasz te punkty, gdzie nie istniej tg i gdzie nie istnieje ctg
11 paź 11:53