Wyznaczanie dziedziny funkcji - rozszerzenie
głąb: Witam,
Bardzo bym prosił o pomoc w rozwiązaniu tych przykładów.
a) f(x)=log2 = (1 − 2cosx)
b) g(x) = √ logspan style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">12(x−3)−2
9 paź 12:45
Pan K: a) 1−2cosx>0
b) to co pod pierwiastkiem ma byc ≥0
Musisz poprawic zapisy
9 paź 12:48
głąb: c)p(x)= log2[1− log12(x2−5x+6)]
Bardziej zależy mi na wytłumaczeniu niż na samym rozwiązaniu. Ponieważ nawet nie wiem jak
podejść do takiego typu zadania
Z góry dziękuję
9 paź 12:52
Jerzy:
Liczba logarytmowana musi być dodatnia, czyli masz warunek: x2 − 5x + 6 > 0
oraz drugi: 1 − log0.5(x2 − 5x + 6) > 0
liczysz i szukasz część wspólna rozwiazań.
9 paź 12:55
głąb: @Pan K
g(x)= √log12(x−3)−2
Tam pod pierwiastkiem jest log o podstawie 12
9 paź 12:56
Jerzy:
Czyli masz jeden warunek: log0.5(x − 3) − 2 > 0
9 paź 12:58
janek191:
x − 3 > 0 i log0,5( x − 3) − 2 ≥ 0
9 paź 18:31
głąb: @[Jerzy] i tylko z tego deltę policzyć?
9 paź 19:33
janek191:
x − 3 > 0 ⇒ x > 3
log0,5 (x − 3) − 2 ≥ 0 ⇔ log0,5 (x − 3) ≥ 2 log0,5 0,5 ⇔
⇔ log0,5 ( x −3) ≥ log0,5 0,25 ⇔ x − 3 ≤ 0,25 ⇔ x ≤ 3,25
zatem
x ∊ ( 3; 3,25 >
9 paź 19:54
głąb: @ janek191
Dlaczego znak zmienił się na przeciwny?
10 paź 11:27
Pan K: A jak myslisz?
Popatrz na podstawe logarytmu .
10 paź 11:29
janek191:
0 < 0,5 < 1
10 paź 21:19