Iloczyn parametru a
Sebasian: Niech u(x)=(a2 − 2)x5 − 2ax3 + 8, w(x)=(a4 − 4)x5 − 3ax3 + 5. Suma wielomianów u i w jest
wielomianem trzeciego stopnia dla dwóch różnych wartości parametru a, których iloczyn wynosi:
A. −4 B. −2 C. 2 D. 1.
9 paź 15:37
Bleee:
Skoro u(x) + w(x) to wielomian trzeciego stopnia, to znaczy ze:
a2−2 = − (a4−4)
Rozwiazujesz to równanie i wyznaczasz dwa rozwiązania.
9 paź 15:40
ite: Bleee czy warunki −2a≠3a i a≠0 nie są potrzebne ze względu na dobór współczynników w
równaniu 15:40 ?
9 paź 15:56
kochanus_niepospolitus:
nie ... bo dla a=0 masz
u(x) = −2x5 ...
w(x) = −4x5 ....
9 paź 15:57
ite: OK, dzięki
9 paź 15:57
kochanus_niepospolitus:
gdyby to było zadanie otwarte −−− to oczywiście taki warunek byłby wymagany (mimo że nic nie
wnosi), ale jest to zadanie testowe, więc można to olać (po zwykłym podstawieniu tak jak to
zrobiłem)
9 paź 15:59