dowod indukcyjny
matlamp: Mamy n zapałek. Dwaj gracze na zmiane zabierają 1,2,3 zapałki. Przegrywa ten, który zabierze
ostatnią. Udowodnij, że jeśli n = 1(mod 4) to drugi gracz ma strategie wygrywającą.
9 paź 17:08
kochanus_niepospolitus:
zauważ, że jeżeli liczba zapałek n = 4k + 1 ... (a zabrać można co najwyżej 3 sztuki) to
wystarczy że drugi gracz będzie zabierał tyle zapałek w danej kolejce aby suma zapałek zabrana
przez niego i pierwszego gracza (w danej turze) wynosiła dokładnie 4.
W ten sposób po każdej turze pozostanie 4j+1 zapałek, aż w końcu zostanie 4*0 + 1 = 1 zapałka i
ruch będzie musiał wykonać pierwszy gracz
Dodatkowo −−− można rozszerzyć to zadanie i wykazać, że dla każdej innej liczby zapałek (czyli
n = 4k , n = 4k+2, n = 4k+3) pierwszy gracz miałby strategię wygrywającą (pierwszym ruchem
doprowadza do sytuacji 4k+1)
9 paź 17:12
matlamp: mozna to rozwiązać indukcyjnie?
9 paź 17:41