sh1t
studiatosh1t: jak wyznaczyć sumę: 1*2 +2*3 +... + n(n+1)?
Zazwyczaj w zadaniach z dowodami indukcyjnymi taka suma jest już podana i trzeba ją udowodnić.
Co jednak jeśli trzeba samemu tę sumę wyznaczyć, jaka jest na to metoda?
9 paź 22:40
ABC:
dydaktyka wojskowa : masz łeb i c..j to kombinuj

1*1+2*2+...+n*n +(1+2+...+n)
9 paź 22:51
studiatosh1t: niewiele mnie to mowi
9 paź 22:54
Mila:
To jest prosta suma ;
1) Metoda (np.) zaburzania sum dla sumy ( wczoraj napisane na forum, poszukaj)
| | n*(n+1)*(2n+1) | |
12+22+32+.... +n2= |
| |
| | 6 | |
2) suma :
| | n*(n+1) | |
1+2+3+4+..+n= |
| to znasz ( suma wyrazów c,a) |
| | 2 | |
3)
Twoje zadanie:
S
n= ∑(k=1 do n) k*(k+1)=∑(k=1 do n) (k
2)+∑(k=1 do n)k=
| | n*(n+1)*(2n+1) | | n*(n+1) | |
= |
| + |
| = po wykonaniu działań |
| | 6 | | 2 | |
===================
9 paź 22:56
studiatosh1t: I o to chodzi. Do pewnego momentu jest fajnie a potem jakieś ∑ i k. Ja podziękuje
9 paź 22:58
ABC:
tego co jest w nawiasie ze średniej szkoły jeszcze nie wyrzucili ,jak się dostałeś na studia?
a wzór na 12+22+...+n2 wyguglaj se sam
9 paź 22:59
jc: Poszukaj wyniku w postaci wielomianu 3 stopnia.
−−−
Można skorzystać z dyskretnego wzoru Taylora.
0 2 8 20 40
2 6 12 20
4 6 8
2 2
0
| | | | | | | | | | 1 | |
0* | + 2* | + 4* | + 2* | = n + 2n(n−1) + |
| n(n−1)(n−2) = ... |
| | | | | | 3 | |
9 paź 23:01
studiatosh1t: nie wiem lecz żałuję
9 paź 23:01
Mila:
∑(k=1 do n) (k)=1+2+3+4+...+n
Jesteś na studiach to musisz znać taki zapis sumy.
9 paź 23:02
ABC:
Mila niepoprawna optymistka
9 paź 23:04
jc: Oj, małe błędy się wkradły.
| | 1 | | n | | n(n+1)(n+2) | |
= 2n + 2n(n−1) + |
| n(n−1)(n−2) = |
| (n2+3n+2)= |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
9 paź 23:07
jc: | | 1 | |
n(n+1)= |
| [ n(n+1)(n+2) − (n−1)n(n+1) ] |
| | 3 | |
| | 1 | |
2*3 = |
| (2*3*4 − 1*2*3) |
| | 3 | |
| | 1 | |
3*4 = |
| (3*4*5 − 2*3*4) |
| | 3 | |
| | 1 | |
4*5 = |
| (4*5*6 − 3*4*5) |
| | 3 | |
Dodajemy stronami i dodatajemy
| | 1 | |
1*2+2*3+3*4+4*5= |
| *4*5*6 |
| | 3 | |
9 paź 23:13
Mila:
Nie jest już zainteresowana ?
Mogę podać metodę na poziomie GM.
9 paź 23:40
Pan Kalafior:
@jc
| | | |
n(n+1) = 2 | moim zdaniem lepiej |
| | |
10 paź 00:16
Pan Kalafior:
No, a teraz nawet mam kolor.
10 paź 00:22
jc: Na pewno lepiej.
| | | | | | | |
czyli szczególny przypadek znanego wzoru | = | + | . |
| | | | |
10 paź 07:23