Wyjaśnienie przykładu pochodnej
marchewka: Czesc, mam policzyć pochodną takiej funkcji: f(x)=(3x+1)2. Wiem, że wynik to 18x+6, liczyłem
to paroma sposobami, jednak moje pytanie dotyczy właśnie jednego sposobu, którego nie
rozumiem. Chciałem skorzystać ze wzoru na pochodną: (xn)'=n*xn−1
W tym przypadku zastępując 3x+1 na przykład literką y dostalibyśmy f'=(y2)' czyli 2y2−1 czyli
po prostu 2y, czyli po podstawieniu 2(3x+1) czyli 6x+2. W na lekcji jednak dowiedziałem się że
powinno byc tak: 2*(3x+1)*3 czyli innymi słowy 6(3x+1). Mógłby ktoś to rozjaśnić? Wiem że ma
to związek z tym kwadratem sumy, jednak nie mogę do tego dojść.
9 paź 21:26
jc: Czy miałeś różniczkowanie funkcji złożonej?
Ta trójka to pochodna funkcji wewnętrznej (3x+1)'=3.
9 paź 21:32
marchewka: Dzisiaj mieliśmy drugą lekcje z pochodnych, wprowadziliśmy na niej wzory do jej liczenia, typu
pochodna xn, pochodna pierwiastka etc.; Były też wzory na pochodną sumy, różnicy dwóch
funkcji; ale nic o funkcji złożonej nie było na lekcji. Po lekcji gdy podszedłem do
nauczycielki by wyjaśniła powyższy przykład, to zaczęła właśnie to tłumaczyć używając słów
"funkcja wewnętrzna, zewnętrzna"; doszedłem do tego w domu przy użyciu photomatha oraz
popytalem znajomych z innych szkół ale oni też do końca nie wiedzieli o co chodzi− podejrzewam
że są z materiałem mniej więcej w tym samym miejscu. Jednym słowem nie miałem różniczkowania
funkcji złożonej, bądź miałem ale nie kojarzę tego totalnie, ani tej nazwy "funkcja złożona".
Także nie wiem, może pani się zagalopowała
9 paź 21:41
marchewka: Chociaż jeśli jesteś w stanie to przybliżyć, to będę wdzięczny.
9 paź 21:42
Mila:
1) możesz wykonać potęgowanie, będzie łatwiej (?)
f(x)=(3x+1)2
f(x)=9x2+6x+1
f'(x)=2*9x+6
f'(x)=18x+6
albo
2) Pochodna funkcji złożonej:
f'(x)=2*(3x+1)*(3x+1)'=(6x+2)*3=18x+6
9 paź 21:46
Mila:
oblicz pochodną
f(x)=(2x2+5)2
dwoma sposobami
9 paź 21:49
9 paź 22:06
marchewka: Dobra, już ogarniam. W sumie to nie spodziewałem się aż takiego odzewu, więc dzięki wielkie.
Pewnie jeszcze nieraz odwiedzę ta stronę.
9 paź 22:22
salamandra: Akurat pochodna to bardzo przyjazny dział, powodzenia
9 paź 22:30