parametr
Dream: Dla jakich wartości parametru m (mER) okregi o1:(x−m)2+ (y−2)2=5 oraz o2:(x−7)2+(y+m)2+20 sa
styczne zewnetrznie?
9 paź 13:48
Pan K: Podaj warunek na to aby dwa okregi byly styczne zewnetrznie
9 paź 13:49
Pan K: Masz tam tez po lewej stronie
Wpisz a otrzymasz
kliknij po wiecej przykladow
(x−m)2= 2x−2m a pewnie chodzi o (x−m)2
9 paź 13:51
Dream: to jest do kwadratu ta 2
9 paź 13:57
Pan K: tak domyslam sie wiec
(x−m)2+(y−2)2=5 (O1)
wyznacz promien r1 i srodek S1 tego okregu
To samo
Dla okregu 02 (x−7)2+(y+m)2=20
r2 i S2
Potem
|S1S2|= r1+r2
zapoznaj sie z tymi warunkami
9 paź 14:02
Pan K: No to podpowiem
Oba okregi ma w postaci kanonicznej
wiec
S1=(m,2) i r1=√5
S2= (7,−m) i r2= √20= 2√5
|S1S2| − to odlegosc dwoch punktow a nie wartosc bezwzgledna
A wzor na odlegolosc dwoch punktow znasz wiec prosze dzialc
9 paź 14:14