matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 6.5.2011
Zadania
Odp.
2
;):
Pytanie z zadania maturalnego
a
b
Uzasadnij że jeżeli a ≠ b a ≠ c b ≠ c ⋀ a + b = 2c to
+
= 2
a − c
b − c
7
Ilonka:
11
zxcm8734:
Potrzebuje jakiegoś MEGA trudnego zadania, np na dowodzenie z planimetrii czy czegoś tam. Samo zadanie, bez rozwiązania, ma być naprawde trudne.
17
IZKA:):
OBJĘTOŚĆ RÓWNOLEGŁOSCIANU OBLICZYĆ prosze o pomoc ważne... oblicz objętość równoległościanu o wierzchołkach
24
pawkan:
x
3
−4x+4x
Dane jest wyrażenie W=
wyznacz dziedzinę tego wyrażenia
x
3
−5x
2
+6x
6
tn:
witam, co znaczy że funkcja jest monotoniczna, bo mam zadanie wykaż że funkcja jest monotoniczna w
3
tn:
witam, jak zbadać czy dwie funkcje są równe, proszę o rozwiązanie i opisanie dwóch podpunktów
0
misia:
Jestem Tobie niesamowicie wdzięczna! Dzięki tobie mam z matury 80% ! (Jak na moje zainteresowanie tym przedmiotem jest to baaardzo dużo). A większości nauczyłam się w ciągu
7
domino:
jest tam kejt
?
3
zocha:
czy musi być wyznaczona dziedzina, podczas gdy w poleceniu zadania jest tylko; rozwiąż równanie?
15
martaaaaaaaaaaaaaaa:
zrobi mi to ktos
wyznacz ciag geometryczny tzn. a1 i q oraz oblicz S4 majac dane: a) a3=−15 i a5=−135 b) a2=8 i
1
martaaaaaaaaaaaaaaa:
wyznacz ciag geometryczny tzn. a1 i q oraz oblicz S4 majac dane:
0
martaaaaaaaaaaaaaaa:
majac dane punkty A(2,−1) , B(6,7) , C(2,4) , oblicz obwod i pole trojkata ABC oraz napisz rownania: a) srodkowej boku BC b)symetralnej boka AB c)prostej zawierajacej wysokosc
4
martaaaaaaaaaaaaaaa:
majac dane punkty A(2,−1) , B(6,7) , C(2,4) , oblicz obwod i pole trojkata ABC oraz napisz rownania: a) srodkowej boku BC b)symetralnej boka AB c)prostej zawierajacej wysokosc
6
Patryks:
Może forum matematyczne ale... Pisał może ktoś rozszerzenie z ang? Jak wam poszło, na ile procent?
7
martaaaaaaaaaaaaaa:
:::rysunek::: oblicz pola figur zakreskowanych przyjmujac dane podane na rysunkach. po lewej i prawej jest a
3
martaaaaaaaaaaaaaa:
majac dane punkty A(2,−1) , B(6,7) , C(2,4) , oblicz obwod i pole trojkata ABC oraz napisz rownania:
40
a:
Jak ma wyglądać wykres takiej funkcji? y=3
|
x
−
4
|
+
1
2
essh:
sorry za spam ale jeszcze 1 pytanie
orientuje sie ktos kiedy CKE wypusci klucz z maty ?
3
martaaaaaaaaaaaaaa:
.W okrag o promieniu 6 cm wpisano trapez tak ze srodek nalezy do dluzszej podstawy trapezu. Oblicz pole trapezu wiedzac ze jego krotsza podstawa rowna sie 4 cm.
1
miki:
czy x=log(10) 4
3
to jest to samo co x=3/ log(4) 10
0
asdfg:
pisałem to w którymś z tematów że jest to ewidentne niedopatrzenie komisji, teraz mamy tego potwierdzenie
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/bledne-polecenia-na-maturze-z-polskiego-cke-przepr,1,4264238,wiadomosc.html
4
essh:
sprawdźcie się
0
Pati:
13
wyznacz ciąg geometryczny w którym suma trzech początkowych wyrazów jest równa
a suma
2
91
kwadratów tych wyrazów jest równa
4
4
Maja:
Dana jest funkcja określona wzorem f(x) = −2x +1
7
pafcio:
Wyjaśnienie 06.05.2011, 15:16
12
roman:
chodzi mi o takie zadanie
1
Martyna:
x(3−x)
3−2x
2
−
= 2x
3
6
0
Martyna:
x(3−x)
3
3
Pati:
trzy liczby tworzą ciąg geometryczny. Suma tych liczb jest równa 57 a iloczyn 5832. wyznacz te liczby.
2
abc:
ciąg geometryczny składa się z 5 wyrazów których suma wynosi 124. Iloraz sumy wyrazów skrajnych przez wyraz środkowy równy jest 4,25. Wyznacz ten ciąg.
1
Iwona:
nie ma chyba innego sposobu więc chciałam tutaj podziękować Jakubowi za to że stworzył najlepsza strone jezeli chodzi o przygotowanie do matury. dzięki Tobie ją zdałam. Jeszcze raz
2
Melody:
x
log 5
x
=25x
0
annna:
:::rysunek::: Dla jakiej liczby x pole figury zacieniowanej na rysunku jest większe od 10? Odpowiedź podaj z
4
zuet:
2
√
5
+3 ______ + (2
√
5
+3)(
√
5
−4)=
4
Hellia:
To jeszcze raz ja.
93
wewe:
FIZYKA − rozszerzenie matura 2011
6
Hellia:
Rozwiąż układ równań metodą algebraiczną,podaj interpretację graficzną tego układu.
2
Sasquie:
Zajmuje się tu ktoś zadaniami z fizyki
? Bo mam kilka do zrobienia, ale nie bardzo mi to idzie...
9
Majka :
a) (x+1)
2
+ 3x
2
= (2x −1)
2
+ 7
11
łukasz:
plis niech ktos to rozwiąże 3x
2
−4x<1
1
3
4
marta:
(x−5)
2
≥2x−11
16
matura:
Dla jakich wartości parametru m równanie (m−1)x
2
− 2mx +m−2=0 ma:
7
pafcio:
ile bylo arkuszow z angielskiego
0
Hania:
3.Narysuj kąt o wierzchołku S i trzy odcinki NM i K takie że : K > M > N . Na jednym ramieniu kąta odłóż odcinki M i N a na drugim odcinek K . Podziel odcinek K na dwa
1
Hania:
1
Hania:
2.W układzie współrzędnym narysuj kwadrat którego przeciwległe wierzchołki są symetryczne względem układu współrzędnych a pole
0
Hania:
1.Punkt AA' są symetryczne do siebie względem pewnej prostej równoległej do jednej z osi układu współrzędnej . Jaka to prosta ?
4
jarek:
Mam do was jeszcze jedno pytanie czy jesli zdam tą mature z matmy co pisaliśmy wczoraj z matmy, to moge poprawić ją w śerpniu
?
27
TOmek:
:::rysunek::: GDZIE MAM BŁAD
0
jarek:
http://matematyka.pisz.pl/strona/2992.html w zadaniu tym zrobiłem jesli dobrze pamiętam wszystko dobrze tylko w b ja wziołem 7− 1/2 a
11
Ambitny:
Mam pytanie czy znacie może jakieś publikacje do nauki fizyki i chemi od podstaw coś na zasadzie książki z matematyki autorstwa Andrzeja Kiełbasy
7
kuba:
http://matematyka.pisz.pl/strona/2961.html zadanie 26 ja też , chciałbym sie dowiedzieć czy jak napisałem dobrze lecz nie do końca bo nawiasy
1
Mirek :
http://matematyka.pisz.pl/strona/2961.html mam do was pytanie, czy w zadaniu 30rozrysowałem tabelke zaznaczyłem w kółeczka ile jest
11
Nie jestem mądry:
Zna ktoś jakąś fajną stronę która pozwoliłaby dobrze się przygotować do matury z fizyki ?
34
Hania:
StatystykA:
7
TOmek:
(2n+1)!=
?
1
Kuko:
A, B są zdarzeniami losowymi zawartymi w Ω . Wykaż, że jeżeli ( P A) = 0,9 i P(B) = 0,7 , to P(A∩B')≤0,3 ( B' oznacza zdarzenie przeciwne do zdarzenia B).
2
tomek23:
tomek23: fizyka...pomocy tomek23: W polu jednorodnym o natężeniu 18N/C umieszczono swobodnie ciało o masie 0,6g i
72
Kuba:
Matura pp Angielski −−−> Śmiech na sali, zobaczymy co na rozszerzeniu
3
koks:
NIKT NIE MA OCHOTY POMUC MI W TYM ZADANIU
4
Klaudia:
Hejka
. Mam taki problem nie umiem zrobić pewnego zadania czy mógł by ktoś mi je wytłumaczyć ? Dzięki za pomoc
6
Hasco:
Mam małe pytanie:
0
koks:
zapomnialem dopisac tam jest 12 pierwiaztkow z 3m do trzeciej
1
koks:
potrzebne na teraz pomocy JAKA DLUGOSC MA KRAWEDZ PODSTAWY OSTROSLUPA PRAWIDLOWEGO TROJKATNEGO O WYSOKOSCI 1m a objetosc 12 pierwiastkow z 3
1
Majka:
Dla jakich wartości parametru m równania x
2
−5x+6=0 i x
2
+(m−1)x−2(m+1)=0 mają taki sam zbiór rozwiązań?
4
Gustlik:
Kochani, jakie odczucia po maturze z matmy? Bo wg mnie obie matury były trudniejsze od zeszłorocznych, ale do zdania, należałoby jednak mimo wszystko poprawić program i podnieść
0
Jataman:
1,5x+(x+425)=2
0
Mat:
Cześć,