OBJĘTOŚĆ RÓWNOLEGŁOSCIANU OBLICZYĆ
IZKA:): OBJĘTOŚĆ RÓWNOLEGŁOSCIANU OBLICZYĆ
prosze o pomoc ważne... oblicz objętość równoległościanu o wierzchołkach
A:( 3 ; 2 ;−2 ) B:( 1 ; 1 ; −2 )
C: ( 3 ; 4 ;1 ) D: ( 2 ;1 ; 0 )
6 maj 22:44
bart: Pomógłbym Ci, ale nie wiem jak
6 maj 22:48
Bogdan:
Ile wierzchołków ma równoległościan?
Jaką bryłą jest wielościan z czterema wierzchołkami?
6 maj 22:49
IZKA:): trójkąt czworoboczny?
6 maj 22:51
Bogdan:
6 maj 22:57
bart: ech, ten bart to nie ja

chociaz podobnie pomyslalem
6 maj 23:35
bart: π=3,14
6 maj 23:37
bart: spadaj!
6 maj 23:37
IZKA:): chybA KTOS ZA MNIE COS PISZE
6 maj 23:50
IZKA:): NIC NIE ROZUMIEM

moglbys mi to rozwiazac
6 maj 23:52
Godzio:
Jak jeszcze raz za kogoś się podszyjesz to dostaniesz blokadę. (To widać także uważaj)
6 maj 23:55
IZKA:): słucham

?
ja dodalam zadanie a ktos inny cos napisał i podszyl sie podemnie
6 maj 23:56
IZKA:): wiec pomoze mi ktos

?
6 maj 23:57
Godzio: Mówię np. o poście z
23:51 Bogdan go na pewno nie napisał
6 maj 23:57
Kejt: blokada nie jest nicku..więc jeśli to nie Ty to możesz być spokojna...
6 maj 23:57
IZKA:): to własnie ktos napisał za mnie nie ja
6 maj 23:58
IZKA:): halo pomoze mi ktos

z tym zadaniem
6 maj 23:58
7 maj 00:12
Bogdan:
Tak Godzio, to nie mój wpis o 23.51. Usunąłem żartownisia.
7 maj 00:19
Godzio:
Wiedziałem, że to nie Ty

Poczytałem trochę o tego typu zadaniach, zaraz spróbuję Ci to rozwiązać, może się przy okazji
czegoś nauczę
7 maj 00:26
Bogdan:
Na pewno
Godzio zaciekawią Cię zadania z geometrii analitycznej w przestrzeni
7 maj 00:34
Godzio:
| | 1 | |
Bogdan korzystając z tego: V = |
| (AB o (AC x AD) ) |
| | 6 | |
AB,AC,AD to wektory, dojdę do poprawnego wyniku ?
7 maj 00:37
Godzio: Zaraz się okaże, zrobiłem to na podstawie tego kursu:
http://www.youtube.com/watch?v=Z0O_et75pcc + Ten wzór na objętość
→
AB = [−2,−1,0]
→
AC = [0,2,3]
→
AD = [−1,−1,2]
| | 1 | |
V = |
| |(AB o (AC x AD) )| |
| | 6 | |
→ →
AC x AD = [0,2,3] x [−1,−1,2] =
→ → →
| i j k | | 2 3 | | 0 3 | | 0 2 |
| 0 2 3 | = [ | −1 2 | , − | −1 2 | , | −1 −1 | ] = [7, −3 , 2]
| −1 −1 2 |
[−2,−1,0] o [7,−3,2] = −2 * 7 + (−1) * (−3) + 0 * 2 = −14 + 3 = − 11
7 maj 00:40
Bogdan:
Dobrze
Godzio
Objętość równoległościanu:
| −2 −1 0|
V = || 0 2 3|| = 11
| −1 −1 2|
| | 1 | |
Objętość czworościanu = |
| V |
| | 6 | |
7 maj 00:53
Godzio:
Ehhh, i co w tym trudnego, wystarczy trochę na necie poszperać i praktycznie ma się rozwiązanie
7 maj 00:58
Bogdan:
ale Izce się nie chciało

, za to wprowadziła pojęcie trójkata czworobocznego.
7 maj 01:01