matematykaszkolna.pl
Funkcja liniowa Maja: Dana jest funkcja określona wzorem f(x) = −2x +1 a)Wyznacz miejsce zerowe tej funkcji następnie naszkicuj jej wykres ( ja obliczyłam wyszło 0.5 ale ja to ja ) b)określ monotoniczność tej funkcji c) wyznacz te argumenty x dla których funkcja ta przyjmuje wartości dodatnie d) napisz wzór funkcji której wykres jest równoległy do wykresu danej funkcji i przechodzi przez pk (−1 , 3) e) napisz wzór funkcji której wykres jest prostopadły do wykresu danej funkcji i przechodzi przez pk (−1 , 3) Dziękuje za wszelkie rozwiązania
6 maj 17:13
Maja: Pomoże ktoś ?
6 maj 20:49
Patryks: a) 1/2 b)malejąca (podstaw obojętnie jakie liczby za x i zobaczysz czy y maleje czy rosnie) c)y>0 −2x+1>0 Chyba tak
6 maj 21:11
Kejt: nie trzeba podstawiać.. f(x)=ax+b a<0 − malejąca a=0 − stała a>0 − rosnąca
6 maj 21:14
Kejt: d) f(x)=ax+b funkcja równoległa => współczynnik 'a' będzie taki sam. więc: f(x)=−2x+b przechodzi przez punkt (−1 , 3) => f(−1)=3 f(−1)= −2* (−1) + b = 2 + b 2 + b = 3 b=... potem wystarczy podstawić.. b) funkcja prostopadła => iloczyn współczynników 'a' w obydwu funkcjach musi być równy −1. a1*a2=−1 −2*a2=−1
 1 
a2=

2 
i teraz tak jak w a).
6 maj 21:19