Funkcja liniowa
Maja: Dana jest funkcja określona wzorem f(x) = −2x +1
a)Wyznacz miejsce zerowe tej funkcji następnie naszkicuj jej wykres
( ja obliczyłam wyszło 0.5 ale ja to ja

)
b)określ monotoniczność tej funkcji
c) wyznacz te argumenty x dla których funkcja ta przyjmuje wartości dodatnie
d) napisz wzór funkcji której wykres jest równoległy do wykresu danej funkcji i przechodzi
przez pk (−1 , 3)
e) napisz wzór funkcji której wykres jest prostopadły do wykresu danej funkcji i przechodzi
przez pk (−1 , 3)
Dziękuje za wszelkie rozwiązania
6 maj 17:13
Maja: Pomoże ktoś ?
6 maj 20:49
Patryks: a) 1/2
b)malejąca (podstaw obojętnie jakie liczby za x i zobaczysz czy y maleje czy rosnie)
c)y>0 −2x+1>0
Chyba tak
6 maj 21:11
Kejt: nie trzeba podstawiać..
f(x)=ax+b
a<0 − malejąca
a=0 − stała
a>0 − rosnąca
6 maj 21:14
Kejt:
d)
f(x)=ax+b
funkcja równoległa => współczynnik 'a' będzie taki sam. więc: f(x)=−2x+b
przechodzi przez punkt (−1 , 3) => f(−1)=3
f(−1)= −2* (−1) + b = 2 + b
2 + b = 3
b=...
potem wystarczy podstawić..
b)
funkcja prostopadła => iloczyn współczynników 'a' w obydwu funkcjach musi być równy −1.
a
1*a
2=−1
−2*a
2=−1
i teraz tak jak w a).
6 maj 21:19