pytanie
tn: witam,
co znaczy że funkcja jest monotoniczna, bo mam zadanie wykaż że funkcja jest monotoniczna w
zbiorze R, na ten przykład a)y = √3x+2 b) y = −3x
6 maj 22:08
Godzio:
Tzn. że jest malejąca albo rosnąca
6 maj 22:09
tn: a jak się to bada, bo wiem tylko jak sprawdza sie czy rosnąca/malejąca
a jak sprawdzic czy jest monotoniczna?
6 maj 22:15
Godzio:
Sprawdzasz tak samo, jeśli wyjdzie ze rosnąca/malejąca tzn ze monotoniczna
6 maj 22:16
tn: aha, zatem jeśli wyjdzie że nie jest monotoniczna to znaczy że jest stała?
6 maj 22:53
Godzio:
Niekoniecznie, poczytaj sobie co to jest funkcja monotoniczna, a w razie jakichś wątpliwości
pisz
6 maj 22:55
Kejt:
wzór ogólny funkcji liniowej: f(x)=ax+b
a>0 funkcja rosnąca
a=0 funkcja stała
a<0 funkcja malejąca
6 maj 22:55
tn: więc jeśli sprawdzam czy jest rosnąca lub malejąca i wyjdzie mi że nie − sprawdzam to z dwóch
warunków, i jeśli wyjdzie ze ani malejaca ani rosnaca to wtedy jest monotoniczna?
7 maj 12:36
roman: to wtedy jest stała
7 maj 12:38
roman: monotoniczność to założenie , sprawdzenie czy dana funkcja jest rosnąca , malejąca czy też
stała
7 maj 12:39
tn: a czy istnieją funkcje niemonotoniczne?
7 maj 13:14
Kejt: parabola nie jest monotoniczna. można co najwyżej określić jej przedziały monotoniczności.
7 maj 13:16