pytanie
tn: witam,
jak zbadać czy dwie funkcje są równe, proszę o rozwiązanie i opisanie dwóch podpunktów
a)f(x) = x+2 g(x) = x−1
b)f(x) = (x4 − 1 )/( x2 + 1) g(x) = x2 − 1
6 maj 22:06
Godzio:
Jeśli są identycznej postaci po uproszczeniu i ich dziedziny są równe to funkcje są równe
| | (x2 − 1)(x2 + 1) | |
b) f(x) |
| = x2 − 1 = g(x) bo D = R |
| | x2 + 1 | |
Ale np.
| | x2 − 1 | |
f(x) = |
| g(x) = x − 1 |
| | x + 1 | |
| | (x − 1)(x + 1) | |
f(x) = |
| = x − 1 ≠ g(x) bo dziedzina f(x) = R − {−1}, a g(x) = R |
| | x + 1 | |
6 maj 22:08
tn: aha muszą się jeszcze dziedziny pokrywać, a jeśli po przekształceniach funkcje będą miały rozną
postać to nie są równe?
6 maj 22:14
Godzio: No to logiczne że nierówne wtedy
6 maj 22:16